Zaspaćete bukvalno za MINUT: Uz napitak koji imate u fružideru, sjajno ćete se NASPAVATI, a samo na ovaj način morate da ga PIJETE!

Vesti 28.01.2022 20:23 0

San nam je neophodan za funkcionisanje i imunitet

Zaspaćete bukvalno za MINUT: Uz napitak koji imate u fružideru, sjajno ćete se NASPAVATI, a samo na ovaj način morate da ga PIJETE!

Shutterstock

Najbolji napitak koji možete uveče da popijete je šolja mleka. Ali pazite, mleko mora da bude toplo.

Mleko sadrži nekoliko jedinjenja za koja se zna da podržavaju zdrave cikluse spavanja. Džejms Ngujen iz "Zoma Sleep-a" je ranije rekao za Sun: „Mleko sadrži triptofan, aminokiselinu koja povećava nivoe serotonina i melatonina koji pomažu u spavanju. Triptofan je aminokiselina koju ljudsko telo ne može proizvesti samo, ali se može konzumirati ishranom. Pored mleka, nalazi se u piletini, ćuretini, ribi, jajima, bananama, semenkama suncokreta i bundeve - koje bi možda trebalo da se opskrbite ako ste lišeni sna. Triptofan se obično koristi kao dodatak za ublažavanje poremećaja spavanja, uključujući nesanicu. 


Telo počinje da proizvodi melatonin uveče kada napolju počne da pada mrak, i ostaje povišen tokom cele noći. Triptofan takođe pokreće proizvodnju serotonina, moždanog neurotransmitera koji utiče na raspoloženje i pamćenje, ponekad nazvanog „hormonom sreće“.

Ali količina mleka koju biste morali da konzumirate da biste se osećali letargično verovatno bi bila prilično velika, kažu stručnjaci. "Sleep Foundation" - sajt koji nadgleda medicinski savetodavni odbor istraživača sna - kaže da je pijenje toplog mleka noću strategija spavanja koja se deli godinama.

 Naučni dokazi sugerišu da vam toplo mleko pre spavanja može pomoći da zaspite. U istraživanju ljudi koji su boravili u bolničkoj jedinici za srce, oni koji su tri dana pili toplo mleko i med primetili su poboljšanje sna. Studija odraslih starijih od 60 godina pokazala je da konzumiranje fermentisanog mleka tokom tri nedelje smanjuje noćno buđenje. U studiji na ljudima starijim od 65 godina, oni koji su pili više mleka i bavili se fizičkom aktivnošću prijavili su da su lakše zaspali od onih koji nisu. Sve studije su bile male i ne mogu dokazati da su mleko i njegova svojstva tajno rešenje za probleme sa spavanjem. Moguće je da postoji psihološki element u ispijanju mleka pre spavanja. Za neke, to podseća na detinjstvo, ako su vaši roditelji podstakli šolju tople mleka ili tople čokolade pre spavanja.
 

Komentari (0)
Loading