Šta se krije u njemu: Ako posle TRENINGA popijete čašu OVOG napitka, mišići će vam se PREPORODITI, a vi ćete pucati od ENERGIJE

K.Ć Vesti 30.12.2021 21:01 0

Izuzev mališana koji su obožavatelji ovog mlečnog napitka, kremastoj strukturi i sjajnoj čokoladnoj aromi ne odolevaju ni odrasli

Šta se krije u njemu: Ako posle TRENINGA popijete čašu OVOG napitka, mišići će vam se PREPORODITI, a vi ćete pucati od ENERGIJE

Shutterstock

Čoko mleko se pored bogatog ukusa može pohvaliti prisustvom brojnih nutrijenata, što ga u neku ruku razlikuje od drugih slatkiša. Ako se pitate šta je to što izdvaja čokoladno mleko od drugih slatkih napitaka, nastavite da čitate tekst i upoznajte se sa svim njegovim prednostima – iznenadićete se!

Nutritivna vrednost čokoladnog mleka 

Ukusni čokoladni napitak omiljena je dečja užina, međutim mnogi roditelji se pitaju da li je čoko mleko zdravo za devojčice i dečake. 

Baš kao i u slučaju svih namirnica, čokoladno mleko neće biti štetno za decu ukoliko ga konzumiraju u optimalnim količinama. Brojni nutrijenti koji se u njemu kriju idu u prilog ovoj činjenici. 

U 250 ml čokoladnog mleka nalazi se 3.3 g proteina, 10 g ugljenih hidrata i svega 1 g masti. 

Na tržištu možete pronaći čokoladna mleka različitih proizvođača, kao i čokoladna mleka sa dodatim aromama (poput mleka od bele čokolade), te ove vrednosti neznatno variraju. 

Izuzev makronutrijenata koji su neophodni za brojne metaboličke procese u organizmu, čokoladno mleko bogato je i preko potrebnim vitaminima i mineralima. 

S obzirom na to da je ovaj napitak nastao od mleka, u njemu su smešteni vitamini i minerali poput kalcijuma, kalijuma, fosfora, cinka, selena, magnezijuma, vitamina D, vitamina A i B. 

Ako uzmemo ove podatke u obzir zaključićemo da čokoladno mleko s vremena na vreme može biti ukusna užina za mališane, kao i za odrasle koji uživaju u njegovoj aromi. 

Kalcijum i vitamin D3 – važni nutrijenti za mališane kao i za odrasle

Kao posebno važne nutrijente izdvojićemo kalcijum i vitamin D3 koji se između ostalog u čokoladnom mleku nalaze u nešto većim količinama od drugih važnih vitamina i minerala. 

Kalcijum koji je smešten u čokoladnom mleku igra važnu ulogu u izgradnji i jačanju kostiju, a najveći deo kalcijuma u organizmu smešten je upravo u kostima i zubima. Izuzev toga, on je zadužen za regulaciju kontrakcije mišića, sintezu serotonina i nervnu provodljivost. 

Vitamin D3 naše telo može samostalno da proizvede nakon što je izloženo sunčevim zracima. Iako ovaj proces zvuči sasvim jednostavno, praksa pokazuje drugačije. 

Savremeni čovek aktivnosti uglavnom obavlja u zatvorenom prostoru, počevši od osmočasovnog radnog vremena, pa preko drugih privatnih obaveza koje ga vezuju za kuću i posao. 

Čak i kada je na otvorenom, to ne znači da će provoditi vreme na suncu, te je neophodno unošenje vitamina D na druge načine. Nema mnogo namirnica bogatih vitaminom D, a mlečni proizvodi nalaze se na ovoj kratkoj listi. 

Osnovna uloga vitamina D3 je pospešivanje resorpcije kalcijuma i fosfora, što zapravo znači da bi bez vitamina D u naš organizam dospele znatno manje količine ovih minerala. 

Pored toga, vitamin D igra važnu ulogu u jačanju imuniteta i zaštiti organizma od virusa i bakterija. 

Čokoladno mleko i trening – ukusnim napitkom do uspeha

Šta se krije u njemu: Ako posle TRENINGA popijete čašu OVOG napitka, mišići će vam se PREPORODITI, a vi ćete pucati od ENERGIJE

Shutterstock

 

U prethodnim redovima predstavili smo vam nutitivne vrednosti čokoladnog mleka, a to je samo jedan od razloga zašto se rekreativci, ali i oni koji se profesionalno bave sportom, odlučuju da uvedu ovaj napitak u svoju rutinu. 

Pre svega, izgradnja mišićne mase biće jednostavniji proces, jer će se pijenjem mleka posle vežbanja povećati sinteza mišića što dovodi do povećanja mišićnih ćelija. 

-Ako posle treninga popijete čokoladno mleko, izuzev ukusnog užitka, obezbedićete organizmu izgubljene elektrolite. Normalno je da se tokom vežbanja elektroliti gube usled zamora i znojenja. Mleko je namirnica koja se nešto duže zadržava u našem organizmu, pa telu omogućava da postepeno apsorbuje izgubljene soli - tvrdi dr. Čarls Smit, poročni lekar, a prenosi prenosi uamshealth.com.

Ugljeni hidrati i proteini koje čokoladno mleko sadrži pomoći će vežbačima da povrate energiju, telo će se uspešnije oporaviti, a rad mišića biće pospešen. Na taj način svaki rekreativac, pa i profesionalac će sa odličnom kondicijom ući u sledeći trening. 

Pomenućemo još jednu značajnu informaciju. Iako je bogato svim navedenim nutrijentima, te svakome ko trenira umnogome doprinosi, čokoladno mleko je veoma povoljno. 

Ovaj mlečni napitak od čokolade znatno je povoljniji od napitaka koji su namenjeni vežbačima, te je to još jedan razlog zbog kojeg je čest izbor sportista . 

Naš savet je da date šansu ovom ukusnom napitku da uđe u vašu rutinu, te se i sami uverite u efekte koje će imati po efikasnost tokom treninga i rezultate vežbanja. Za kraj ne smemo izostaviti još jednu vrlo važnu prednost čokoladnog mleka – njegovu jedinstvenu aromu. 

Bilo da ga pijete kako biste se osvežili tokom dana, ili pravite poslastice sa čokoladnim mlekom, ovaj napitak će zadovoljiti sve vaše slatke apetite!

Čokoladno mleko sjajno će se uklopiti u gotovo svaki slatki recept. Sladokusci se neretko odlučuju da prilikom pripreme kremastih torti, kolača i mafina klasično mleko zamene čokoladnim, te uživaju u jedinstvenoj aromi koja budi sva čula. 

Nadamo se da vam je naš tekst bio zanimljiv i pružio zanimljive informacije o jednom od najukusnijih slatkih napitaka. 

Komentari (0)
Loading