Zbog LEPOTE uništavaju zdravlje: Upotreba ovih proizvoda za KOSU povećava rizik od RAKA materice

K.Ć. Vesti 19.10.2022 19:00 0

Naučnici sa američkog Nacionalnog instituta za ekološku bezbednost (NIEHS) otkrili su da je rizik od raka materice i do dva i po puta veći kod žena koje su koristile hemijske proizvode za ispravljanje kose

Zbog LEPOTE uništavaju zdravlje: Upotreba ovih proizvoda za KOSU povećava rizik od RAKA materice

Tanjug

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Nacionalnog instituta za rak.

"Procenili smo da će 1,64 odsto žena koje nikada nisu koristile hemijske proizvode za ispravljanje, razviti rak materice, ali ako se često koriste, rizik se povećava na 4,05 odsto", Aleksandra Vajt iz američkog Nacionalnog instituta za zdravstvenu bezbednost životne sredine (NIEHS), vodeći istraživač, rekla je u izjavi za The Guardian.

Hemijska sredstva za ispravljanje kose povećavaju rizik od raka materice

Tokom 11 godina, istraživači su pratili 33.947 žena starosti od 35 do 74 godine. Za to vreme, 378 njih je dobilo rak materice. Prilagođeno drugim faktorima rizika, šanse za razvoj raka materice bile su više od dva i po puta veće kod žena koje su koristile proizvode za ispravljanje kose više od četiri puta godišnje.

Ređa upotreba proizvoda za ispravljanje kose tokom godine takođe je bila povezana sa povećanim rizikom od raka materice, ali razlika nije bila statistički značajna, što znači da je možda bila slučajnost.

 

 

Prethodna istraživanja su pokazala da proizvodi za ispravljanje kose sadrže hemikalije koje remete hormonsku ravnotežu . Ranije je njihova upotreba bila povezana sa većim rizikom od razvoja raka dojke i jajnika.

"Ovo otkriće je prvi epidemiološki dokaz o vezi između upotrebe proizvoda za ispravljanje kose i raka materice", napisali su Vajt i njegove kolege u časopisu Journal of the National Cancer Institute. "Moramo da uradimo više istraživanja da bismo identifikovali specifične hemikalije koje dovode do ovoga."

 

 

Studija nije pokazala da rizik od razvoja raka materice zavisi od boje kože, ali stručnjaci ukazuju da više od 60 odsto korisnica ovih hemikalija su crnkinje. Vendi Grin, profesorka prava na Pravnoj školi Drekel Kline koja proučava diskriminaciju cirnaca, rekla je za NBC News da je pritisak da se pridržavaju društvenih standarda lepote koji veličaju i favorizuju specifičnu teksturu kose povezanu sa belim ljudima doveo do toga da mnogo crnih ljudi koriste štetne proizvode za negu kose. Kozmetika namenjena crnkinjama koje pokušavaju da se pridržavaju određenih standarda lepote sadrži hemikalije koje remete ravnotežu hormona (studija iz 2018. objavljena u časopisu Environmental Research).

"Ovo često dovodi do privremenog ili trajnog gubitka kose, hemijskih opekotina vlasišta i finansijskih i emocionalnih troškova popravke učinjene štete", rekla je Grin.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading