Znaci koji se često zanemaruju: Doktor otkriva koja su to tri rana simptoma demencije, dobro obratite pažnju

Olja Jelić Vesti 07.05.2024 20:25 0

Demencija je pogubna dijagnoza kako za obolelu osobu tako i za članove porodice i prijatelje. To je stanje koji dolazi sa skupinom simptoma koji utiču na kontinuirano slabljenje funkcija mozga.

demencija

Shutterstock

Demencija je pogubna dijagnoza kako za obolelu osobu tako i za članove porodice i prijatelje. To je stanje koji dolazi sa skupinom simptoma koji utiču na kontinuirano slabljenje funkcija mozga.

Iako su gubitak pamćenja i poteškoće u obavljanju svakodnevnih zadataka, uobičajeni simptomi, zapravo postoji niz drugih znakova koji se često zanemaruju. Lekar Henk Svanepoel podelio je neke manje poznate simptome demencije koji možete da prepoznate dok razgovarate sa ljudima.

Svanepoel je govorio o specifičnoj vrsti demencije poznatoj kao frontotemporalna demencija (FTD). Ovaj oblik demencije, koji utiče na ponašanje i jezik zapravo utiče na frontalne i temporalne režnjeve mozga, često postaje vidljiv tokom društvenih interakcija.

Prema National Health Serviceu, frontotemporalna demencija obično počinje ranije od drugih oblika demencije, a većina dijagnoza javlja se između 45. i 65. godine. To dovodi do promena u ponašanju i jezičkih poteškoća koje se s vremenom pogoršavaju.

Postoje čak tri znaka frontotemporalne demencije koji se mogu primetiti tokom razgovora, a to su: bezosećajne ili hladne izjave, zbijanje neumesnih šala i društvena povučenost ili osećaj nelagode među ljudima.

"Razlog ovakvog ponašanja je taj što demencija uzrokuje nedostatak društvenog uvida ili svesti. Često se pacijent sa demencijom može neprikladno šaliti ili imati nedostatak takta, ali pacijenti takođe mogu da budu povučeni, što može biti neuobičajeno za njih", objasnio je.

Doktor je rekao da osoba može da pokaže i neke fizičke simptome kao što su spori pokreti, inkontinencija i poteškoće sa gutanjem.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading