Beba iz Šapca je, sumnja se, preminula zbog ASPIRACIJE MEKONIJUMA: Otac novorođenčeta je opisao šta se zapravo desilo, a ovo su simptomi

Vesti 17.01.2023 13:40 0

Beba iz Šapca je preminula zbog sumnje na aspiraciju mekonijuma, a evo šta to znači

Beba iz Šapca je, sumnja se, preminula zbog ASPIRACIJE MEKONIJUMA: Otac novorođenčeta je opisao šta se zapravo desilo, a ovo su simptomi

Shutterstock

 

- Dete je primljeno zbog razvoja respiratornog distresa zbog sumnje na postojanje aspiracije mekonijuma. S obzirom na loš obrazac disanja i difuzna mrljasta zasenčenja pluća na radiografiji grudnog koša novorođenče je intubirano i prilikom aspiracije iz disajnih puteva dobijena je velika količina sadržaja. Na sve primenjene mere novorođenče nije pozitivno reagovalo i nastupila je smri - rekao je otac devojčice za Kurir.

Šta je zapravo sindrom aspiracije mekonijuma

Fiziološki stres u doba porođaja može da dovede do ispuštanja mekonija (prve bebine stolice) u plodovu vodu pre porođaja; ispuštanje mekonijuma može da se desi u oko 10 do 15 odsto porođaja. Možda 5 odsto beba koje ispuste mekonijum ga i aspirira, što dovodi do oštećenja pluća i respiratornog distresa. Bebe koje se rađaju preko termina u povećanoj su opasnosti od teže bolesti, jer je mekonijum manje razređen i veća je verovatnoća da će blokirati disajne puteve.

Simptomi

Problem sa disanjem - odnosno ubrzano dišu, respiratorni distres, prilikom disanja koriste se pomoćni mišići za disanja međurebrene prostore, donji deo grudnog koša i stenju. Koža može biti plavičasta (stanje koje se naziva cijanoza) ako je nivo kiseonika u krvi nizak. Takođe, mogu beba sa ovim sindromom mogu da imaju nizak krvni pritisak. Pupčana vrpca, nokti ili koža mogu da budu prekriveni mekonijumom, dajući im zelenkasto žutu boju.

Dijagnoza

Lekari je postavljaju ako primete mekonijum u plodnoj vodi kod porođaja, ako novorođenče ima problem sa disanjem uz karakterističan rendgen pluća.

Može dodatno da se uradi analiza krvi kako bi se tražile određene vrste bakterija.

Lečenje

  • Sukcija disajnih puteva nakon rođenja
  • Mere koje podržavaju disanje
  • Ponekad su potrebni surfaktant i antibiotici

Novorođenče sa poremećajem disanja ponekad zahteva intubaciju i pomoć disanja na respiratoru ili pomoću CPAP aparata (omogućuje samostalno disanje deteta) koji preko nosnih nastavaka isporučuje vazduh u pluća s ili bez dodatnog kiseonika. Ovi oblici lečenja se sprovode u neonatalnoj jedinici intenzivne nege (NICU).

Prevencija

U cilju prevencije razvoja sindroma aspiracije mekonijuma treba pravovremeno preduzeti sledeće mere:

Identifikaciju trudnica sa povećanim rizikom od hipoksičnog fetalnog distresa.
Primeniti adekvatan perinatološkom pristup.

Prenosi Yumama.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading