Zbog ovih namirnica se dodatno gojite: Neke od njih nemaju puno kalorija, ali zbog njih osećate još veću GLAD

Vesti 16.02.2023 16:00 0

Neke namirnice podstiču glad više od nekih drugih, tvrde stručnjaci

Zbog ovih namirnica se dodatno gojite: Neke od njih nemaju puno kalorija, ali zbog njih osećate još veću GLAD

Shutterstock

Nekoliko zalogaja hrane može da "aktivira" delove vašeg mozga i creva koji vas čine još viđe gladnim, kaže dr Belinda Lenerc, endokrinolog i istraživač u Bostonskoj dečjoj bolnici i medicinskoj školi Harvard.

- Pogled, miris ili ukus neke namirnice pokrenuće reakciju na hranu u glavi - objašnjava ona, dodajući da se to odnosi na različite crevne procese koji se uključuju kada vaše telo veruje da je obrok na putu. U isto vreme, gutanje nekoliko zalogaja hrane izaziva želju za konzumiranjem više da biste ponovili ili zadržali nagrađujuća osećanja koja je vaš mozak doživeo kada ste pojeli čips ili bananu. Činjenica je da male porcije bilo čega - posebno ako ste blizu obroka - verovatno samo povećavaju vaš apetit, iako mnogi misle da ga tako potiskuju. Ali Lenerc i drugi stručnjaci kažu da će neke namirnice povećati apetit više od drugih, piše Time.

Čips, krekeri i hleb

Čips od krompira je prototip "rafinisanih ugljenih hidrata". Isto važi i za rafinisani beli ili pšenični hleb, krekere i druge grickalice na bazi žitarica. Kada unosite rafinisane ugljene hidrate, nivo šećera u krvi raste. - Reakcija organizma na ovo je oslobađanje velike količine insulina kako bi se normalizovao šećer u krvi - kaže Lenerc. Insulin skladišti taj šećer u krvi, energiju koju vaše telo dobija iz hrane, u „skladištu“, kaže dr Dejvid Ludvig, profesor ishrane na Harvardu. Pošto je ta energija sada zaključana, vaša glad za hranom se povećava. Ludvig kaže da je glavni krivac u restoranima korpa za hleb jer povećava nivo šećera u krvi, podstiče apetit i izaziva želju da jedete više hrane. Čak i brzo svarljivo tropsko voće poput banana može da ima ovaj efekat, kaže on.


Torte, kolači i deserti

Šećer - bilo da je organski med ili beli stoni šećer - aktivira puteve nagrađivanja i apetita u vašem mozgu drugačije od drugih izvora energije, prema istraživanju sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Jejl. Tačnije, talamus, hipotalamus i insula vašeg mozga - sve oblasti koje vas 'teraju' da jedete - imaju tendenciju da se ohlade nakon što ste pojeli hranu. Ali kada progutate slatke poslastice poput torte ili kolača, ta područja ostaju aktivna, sugeriše istraživanje Jejla. Ukratko, vaš mozak govori vašem telu da niste siti i da morate da jedete više da biste se osećali zadovoljno, kaže dr Robert Lustig, istraživač i pedijatrijski endokrinolog sa Univerziteta Kalifornije u San Francisku.


Jogurt sa niskim sadržajem masti

Brojne studije su pokazale da količina vremena i broj žvakanja potrebnih da se nešto pojede utiče na to koliko se osećate siti nakon toga. Jedan nedavni pregled američkog i evropskog tima otkrio je da teško žvakanje snižava nivo grelina u hrani - takozvanog "hormona gladi". Nisko-masne vrste jogurta takođe su pune šećera i drugih prerađenih ugljenih hidrata, koji podstiču glad iz svih gore navedenih razloga. Dobro pravilo: što brže možete nešto da progutate, veća je verovatnoća da ćete pojesti više toga.

Dijetalna gazirane pića i veštački zaslađene grickalice

Stručnjaci su prilično temeljno razotkrili ideju da zaslađivači bez kalorija nemaju uticaja na vašu težinu ili metabolizam. A nedavna studija australijskog tima otkrila je da kada vam veštački zaslađivači udare na jezik, centri za nagrađivanje u vašem mozgu se aktiviraju i signaliziraju vašem crevu da očekuje da će nešto energije (kalorije) stići u bliskoj budućnosti. Kada se te kalorije nikada ne pojave, vaš mozak pokušava da izjednači ovu neravnotežu tako što vas tera da konzumirate više hrane da biste popunili rupu, kaže tim iz Australije. Dakle, zaslađivači bez kalorija poput onih u dijetalnim gaziranim pićem mogu povećati vašu glad.
 

Komentari (0)
Loading