Hana je sa 24 godine bila na ivici smrti: Imala je osip i kašalj, lekari su njene simptome ignorisali i smatrali banalnim

Vesti 17.02.2023 17:58 0

Hani su lekari nekoliko puta odbacili simptome, isti;u'i da nije ozbiljno bolesna, a na kraju je dijagnostikovan agresivan rak.

Hana je sa 24 godine bila na ivici smrti: Imala je osip i kašalj, lekari su njene simptome ignorisali i smatrali banalnim

Shutterstock

Hana Bird, 24, patila je od noćnog znojenja, gubitka težine, osipa i neprekidnog kašljanja šest meseci.

Išla je kod lekara otprilike „tri do četiri puta nedeljno“, ali je više puta otpuštana.

U martu 2022, Hana je bila na skijanju i počela je da pati od bolova u leđima i grudima, a kasnije je dobila upalu pluća. Po povratku, kreatorka putnog sadržaja otišla je kod drugog doktora, koji ju je uputio na rendgenski snimak. Hani je brzo dijagnostikovan difuzni limfom velikih B ćelija (DLBCL) - vrsta raka krvi koja utiče na imuni sistem.


"To nije bio šok - laknulo mi je što sam konačno dobila dijagnozu", objasnila je ona. Prema NHS-u, više od 13.000 ljudi ima dijagnozu ne-Hodgkinovog limfoma svake godine - a oko trećine ima DLBCL. Skeniranje u aprilu 2022. pokazalo je da Hanin tumor zauzima tri četvrtine njenih pluća. Doktor je rekao da je rak već dostigao četvrtu fazu - što znači da se proširio na druge delove njenog tela.

Studije sugerišu da ukupno dva od pet onih koji imaju četvrtu fazu DLBCL ne prežive. Srećom po Hanu, primljena je na kliničko ispitivanje gde joj je dat imunoterapijski nehemoinvazivni lek. Umesto da koristi hemoterapiju, ovaj lek je manje invazivan, deluje tako što pomaže imunološkom sistemu da prepozna i napadne ćelije raka. Rekla je: „Na pola skeniranja moj tumor se smanjio za 80 odsto. „Do septembra 2022. završila sam hemoterapiju, rak je nestao, što nije bilo normalno.

„Ja sam jedina osoba u Velikoj Britaniji kojoj je sav njihov ne-Hodgkinov rak nestao samo hemoterapijom“, objasnila je ona.

Mlada žena iz Bristola u Engleskoj sada poziva ljude da dobiju drugo mišljenje ako nisu zadovoljni dijagnozom lekara.

„Išla sam kod istog doktora svaki put, mislim da bi mi dijagnoza bila postavljena mnogo ranije da sam otišla kod drugog lekara“, objasnila je ona. „Ako mislite da nešto nije u redu, zatražite uput ili drugo mišljenje drugog lekara“, dodala je ona.

Hana je dobila dozvolu da putuje u oktobru 2022. i ima CT skeniranje svakih 12 nedelja da proveri da li ima znakova raka.


Znaci i simptomi ne-Hodgkinovog limfoma mogu uključivati:
  • Otečene limfne čvorove na vratu, pazuhu ili preponama.
  • Bol u stomaku ili otok.
  • Bol u grudima, kašalj ili otežano disanje.
  • Stalni umor.
  • Groznica.
  • Noćno znojenje.
  • Neobjašnjivi gubitak tež
Komentari (0)
Loading