SMRTONOSNA bakterija u kapima za oči: Tri osobe su PREMINULE, osmoro je OSLEPELO, a četvorici su izvađene očne jabučice

Vesti 27.03.2023 10:42 0

Retki soj bakterija otkriven u kapima za oči, a u februaru su povučeni iz prodaje u Sjedinjenim Državama

oko

Shutterstock

Od posledica infekcije patogenom, tri osobe su umrle, osmoro je oslepelo, a četvorici su izvađene očne jabučice, prenosi CNN. Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozoravaju na upotrebu kapi.

Global Pharma Healthcare je prošlog meseca upozorio na kapi za oči koje distribuiraju EzriCare i Delsam Pharma, navodi CNN.

21. marta, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) identifikovali su 68 ljudi u 16 ​​američkih država sa infekcijama uzrokovanim "retkom sojom" Pseudomonas aeruginosa otporne na lekove. Patogen nikada ranije nije bio prijavljen u Sjedinjenim Državama.

CDC je utvrdio da je većina pacijenata prijavila upotrebu kapi za oči, a EzriCare Artificial Tears je najčešće prijavljivana marka.

Prijavljeni neželjeni efekti uključuju infekcije rožnjače, krvotoka, respiratornog i urinarnog trakta. Bilo je osam izveštaja o gubitku vida i četiri izveštaja o hirurški odstranjenim očima.

U sredu su u JAMA oftalmologiji objavljena dva izveštaja o slučajevima. Jedna od njih govori o 72-godišnjoj ženi koja je izgubila vid na levom oku nakon što je koristila veštačke suze EzriCare za suve oči oko nedelju dana.

„Počela je da primećuje zamućen vid u levom oku nekoliko dana“, rekao je dr Ahmed Omar, oftalmolog u Univerzitetskim bolnicama Klivlendskom medicinskom centru koji je lečio ženu. „U početku je bilo bezbolno, ali prema rečima pacijentkinje i njenog supruga, jednog jutra se probudila i imala žuti iscedak na jastuku. I tada je počela da primećuje da joj se izgled oka promenio“, dodao je on.

Žena je otišla u Hitnu pomoć, gde su joj lekari otkrili veliki čir na levoj rožnjači, koji je zahvatio skoro celo oko. Žena je bila hospitalizovana tri nedelje. Lekari su joj dali intravenske antibiotike, kao i kapi za oči koje sadrže antibiotike. Ženi je takođe bilo potrebno više hirurških intervencija.

Slučaj je bio komplikovan zbog seroznog odvajanja horoidee, abnormalne akumulacije tečnosti koja je na kraju dovela do gubitka vida na njenom levom oku.

Drugi slučaj je uključivao 72-godišnjeg muškarca koji je razvio keratitis otporan na više lekova zbog infekcije Pseudomonas aeruginosa .

„Kada smo mu pregledali desno oko, ustanovili smo da ima ozbiljnu infekciju rožnjače“, rekla je doktorka Marisa Šodži, doktorka koja je lečila pacijenta. „Mogao je da vidi samo senke i nije mogao da vidi slova zbog obima čira.

„Lečenje čoveka počelo je jakim antibioticima“, rekla je dr Naomi Gutkind, lekarka koja je takođe lečila 72-godišnjaka.

Izjava kompanije EzriCare

EzriCare je u saopštenju naveo da je nakon saznanja o istrazi CDC-a o infekciji 20. januara, EzriCare „odmah preduzeo mere da zaustavi dalju distribuciju ili prodaju EzriCare veštačkih suza. Gde je moguće, kontaktirali smo kupce da ih savetujemo da ne nastavljaju da koriste proizvod."

SMRTONOSNA bakterija u kapima za oči: Tri osobe su PREMINULE, osmoro je OSLEPELO, a četvorici su izvađene očne jabučice

printscreen/Tviter

 

CDC izveštava da znaci infekcije mogu uključivati žuti, zeleni ili bistar iscedak iz oka; bol ili nelagodnost u očima; crvenilo oka ili kapaka; osećaj da postoji nešto u oku; povećana osetljivost na svetlost i zamagljen vid.

Infekcije se obično javljaju u bolničkom okruženju među ljudima sa oslabljenim imunološkim sistemom. 

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading