Jeziva ispovest MEDICINSKE sestre: Zbog "bezazlene" navike, dete je jedva preživelo, ono što su mu izvadili iz stomaka šokiralo je sve LEKARE

S.N.M. Vesti 25.11.2021 21:20 0

Svi znamo da deca obožavaju da jedu bukvalno sve i svašta, igračke, papire,ostatke smeća, gumice za kosu, a što je neka stvar sitnija i šarenija to dete više zeli da to žvace, međutim da li ste čuli da deca vole i kosu da jedu

Jeziva ispovest MEDICINSKE sestre: Zbog "bezazlene" navike, dete je jedva preživelo, ono što su mu izvadili iz stomaka šokiralo je sve LEKARE

pixabay

Na društvenim mrežama pojavila se vrlo uznemirujuća objava koja je šokirala roditelje jer većina njih nikada nije čula za ovakav problem.

Naime, radi se o apelu i upozorenju sestre na patologiji koja ima radno iskustvo od 17 godina a nikada se nije susrela sa ovim. 

Jeziva ispovest MEDICINSKE sestre: Zbog

unsplash.com

 

 

- Imam jedan APEL za sve majke da pripaze na jednu stvar kod svoje dečice. Naime radim na patologiji i nagledam se svega i svačega, ali ovo nisam videla od kako radim na patologiji, a to je vise od 17 godina. To je stvar na koju možete pripaziti i sprečiti za razliku od bolesti. Radi se o tome da je dete jelo kosu i to godinama, a ta kosa se godinama nakupljala u želucu do te mere da je dete moralo na operaciju da se to izvadi. Ono što je mene šokiralo je količina te kose. To vam ne mogu ni opisati koliko je toga bilo jer sam uverena da i probam niko mi ne bi verovao. Znam da je teško neke stvari nadzirati i pratiti, jer dete će uvek naći načina da grize nokte,cucla prste, jede kosu. Moja kada je grizla nokte ja sam kupila onaj lak u apoteci i redovno sam joj mazala i prestala je. Da je vidim da jede kosu i da me ne sluša nakon ovog sto sam videla ošišala bi ju na kratko - napisala je sestra na patologiji na jednoj Fejsbuk stranici posvećenoj mamama i trudnicama. 

 

 

Dakle, o kakvom je poremećaju reč?

Ova bolest se zove trihotilomanija ili sindrom zlatokose i svrstava se u posebnu grupu oboljenja, koja, nosi naziv "poremećaji kontrole impulsa". Poremećaj najčešće nastaje oko 12. ili 13. godine života. Nisu retki slučajevi s početkom u još mlađem ili znatno starijein uzrastu. Dešava se da se bolest javi nakon stresogenog događaja, recimo, nakon zloupotrebe od roditelja, ili nakon bolesti i smrti jednog od roditelja, navodi sajt "Stetoskop".

Viđa se kod malog procenta dece, a nastaje kao želja za samoutehom i kod dece koja pate od anksioznosti. 

Psihijatri ovaj poremećaj opisuju kao namerno kidanje i gutanje dlaka sa glave,obrva ili trepavica.

Najčešće se javlja kod dece i adolescenata kao reakcija na stres, ali nisu na nju imuni ni stariji.Taj poremećaj se javlja usled nekontrolisane želje da se tako neko smiri ili je to refleksna radnja. 

Da li trihotilomanija ima posledice?

Itekako ima posledice. Trihotilomanija može imati dvojake posledice. Najpre fizičke, odnosno može se desiti da dođe do trajnog gubitka dlaka na određenom delu tela. Značajnije su psihičke posledice posebno po adolescente. Sve počinje osećajem srama zbog nemogućnosti da se kontroliše sopstveno ponašanje i ekstremnim strahom od posledica. Javlja se i strah od ludila, zbog čega oboleli neretko skrivaju svoj problem. Roditelji to najčešće ne razumeju pa dolazi do dodatnog pritiska na dete. Depresija je često udružena s triliotilomanijom, obično kao, odgovor na dugotrajnu demoralizaciju i nisko samopoštovanje.

S trihotilomanijom može se javiti i grickanje noktiju, sisanje palca, lupanje glavom ili kompulzivno češanje. 

Kako se trihotilomanija leči? 

Pokazalo se da je najefikasniji način lečenja trihotilomanije, s dugotrajnijim rezultatima, dala kombinacija terapije lekovima i bihevioralne psihoterapije. Kod početnih oblika, dobre rezultate daje i sama bihevioralna terapija. Najbitnije je na vreme uočiti ovu bolest i odmah započeti lečenje,budite podrška vašem detetu i razumite ga.

 

 

 

Komentari (0)
Loading