Šta znače bele mrlje na vašim noktima? Evo kada treba da se zabrinete

Vesti 15.04.2023 18:57 0

S vremena na vreme svi primetimo male bele tragove na noktima. Ali šta uzrokuje ove misteriozne tačke?

Šta znače bele mrlje na vašim noktima? Evo kada treba da se zabrinete

Shutterstock

Šta znači bela mrlja na noktu? Priče starih žena nam govore da su uzrokovane kada patimo od nedostatka kalcijuma. Međutim, ovo je mit i pravi razlog za male tačkice na noktima je često mnogo manje ozbiljan.

Sićušni tragovi su medicinski poznati kao tačkasta leukonihija i najčešće su uzrokovani traumom noktiju. Trauma ne mora da bude velika kao što je lupanje rukom u vrata automobila, može da bude prouzrokovana kuckanjem.


Šta uzrokuje bele mrlje na noktima?

Beli tragovi se formiraju na samom dnu nokta i pomeraju se nagore dok počinju da rastu Postoje slučajevi kada nisu uzrokovani traumom kao što je alergijska reakcija na lak za nokte. Međutim, ako ceo nokat pobeli, to može biti ozbiljniji znak i savetuje se da odete i posetite svog lekara.


To je zato što potpuno beli nokti mogu biti pokazatelj ozbiljnih stanja kao što su ciroza jetre, otkazivanje bubrega ili srčana oboljenja, prema NHS Choices. Ako bele mrlje padaju u linijama, to takođe može biti znak niskog nivoa proteina u krvi.


Kako da se otarasim belih tragova na noktima?

Ne postoji tretman za bele mrlje na noktima.
Ako su uzrokovane traumom, vremenom će prirodno izrasti. Međutim, ako su uzrokovani nečim drugim osim traume, lekar će morati da identifikuje uzrok kako bi ga tretirao odvojeno.

BONUS VIDEO


 

 

Komentari (0)
Loading