Kad srce otkazuje mogu se javiti ove promene na koži: Simptomi su jasni, prvo sami pregledajte telo

Vesti 06.06.2023 14:18 0

Savetujemo na šta treba obratiti pažnju, kako ne bismo zanemarili važne signale koje nam telo daje

Kad srce otkazuje mogu se javiti ove promene na koži: Simptomi su jasni, prvo sami pregledajte telo

Shutterstock

 

Cijanoza, ili ljubičasto-plava promena boje kože i sluzokože, često je simptom srčanih bolesti. Ona se javlja kada se smanji zasićenost arterijskog hemoglobina kiseonikom, što može biti posledica različitih stanja kao što su kardiogeni šok, insuficijencija leve komore, arterijska embolija i venska tromboza. Ova promena boje najuočljivija je na usnama i jeziku, piše časopis Onet.

Pored toga, cijanoza može uticati i na udove. Prsti na rukama i nogama postaju hladni i plavi, često praćeni otokom i prekomernim znojenjem. Važno je napomenuti da se cijanoza obično pogoršava pri izlaganju hladnoći i smanjuje kada se udovi zagreju.

Edem, ili oticanje, takođe je značajan simptom srčanih bolesti koji ne treba ignorisati. Kada zahvati oba donja ekstremiteta, često ukazuje na srčanu insuficijenciju. Ovaj edem često prati bledilo, cijanoza, žutilo kože i suva koža sa trofičnim promenama. Međutim, ako edem zahvati samo jedan ekstremitet, verovatno je uzrokovan bolestima venskog ili limfnog sistema. Otekline se obično javljaju simetrično i najizraženije su u donjim delovima ekstremiteta, posebno u popodnevnim i večernjim satima.

Pored cijanoze i edema, prekomerno znojenje i laki zamor mogu takođe biti znaci kardiovaskularnih bolesti. Ukoliko primetite bilo koji od ovih simptoma, važno je da se što pre obratite svom lekaru opšte prakse ili kardiologu kako biste obavili potrebne preglede. Ako se bolest potvrdi, lekar će preduzeti odgovarajuće mere lečenja.

Takođe je važno posvetiti pažnju primarnoj prevenciji i smanjenju faktora rizika za srčane bolesti. To uključuje kontrolu nivoa holesterola i triglicerida, upravljanje dijabetesom, održavanje zdrave telesne težine i prestanak pušenja. Pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost takođe su od velike koristi za zdravlje srca.

Ukratko, cijanoza, edem i drugi simptomi koji se manifestuju na koži mogu ukazivati na prisustvo srčanih bolesti. Važno je da budemo svesni ovih znakova i da se pravovremeno obratimo stručnjaku kako bismo dobili odgovarajuću dijagnozu i lečenje.

 

Komentari (0)
Loading