Osam napitaka koji imaju isti efekat kao kafa: Razbuđuju, a imaju blagotvorna dejstva

Olja Jelić Vesti 18.06.2023 08:00 0

Većina ljudi započinje dan tako što im ruka automatski posegne za kafom. Istina je da mnogi teško funkcionišu bez nje, ali je dobro s vremena na vreme napraviti pauzu.

Osam napitaka koji imaju isti efekat kao kafa: Razbuđuju, a imaju blagotvorna dejstva

Pexels

Postoje i drugi napici koji imaju isti efekat kao kafa, a daleko više blagotvorna svojstava. U nastavku sledi osam takvih primera.

Topla čokolada

U pitanju je napitak napravljen od sirovog kvalitetnog kakao praha. Takođe, u njega možete dodati i pravu čokoladu, naravno crnu. Preporuka je da koristite bademovo ili ovseno mleko, a kao zaslađivač med ili steviju. Kakao prah u sebi sadrži kofein koji će vas razbuditi, dok će vam gvožđe i magnezijum dati energiju. Topla čokolada još poboljšava i raspoloženje.

Osam napitaka koji imaju isti efekat kao kafa: Razbuđuju, a imaju blagotvorna dejstva

Shutterstock

 

 

Kombuha

Ako niste znali, kombuha je vrsta fermentisanog čaja. Naziva se i japanska čajna gljiva, jer se gljiva u ovom slučaju razvija u čaju. Kombuha obiluje probioticima koji su ključni za zdrav digestivni sistem. Pored toga, eliminiše bakterije i sadrži dosta antioksidanasa, a sve to će vam pomoći da dan započnete u pravom tonu.

Čaj late

Radi se o sjajnoj kombinaciji koja podrazumeva čaj (obično crni), mleko, neki zaslađivač (žuti šećer ili javorov sirup) i razne začine. Upravo su začini ti koji razbuđuju i pokreću metabolizam. Chai latte u sebi ima kardamon, karanfilić, cimet, crni biber, i svež đumbir. Cimet je na primer dobar za koncentraciju, dok đumbir pospešuje varenje.

Čaj od korena maslačka

Zvuči veoma čudno, ali ako se čaj od korena maslačka pravilno pripremi, njegov ukus podseća na kafu. Zato on predstavlja adekvatnu zamenu jer ćete moždanim vijugama poslati signal kao da konzumirate kafu. Maslačak možete ubrati negde u prirodi, ili ga jednostavno nabaviti u prodavnicama zdrave hrane.

Zeleni čaj sa citrusom

Već su čuvene sve blagodeti zelenog čaja. On pomaže zdravlju zuba, pluća i drugih organa, i generalno poboljšava funkcionisanje imunog sistema. U sebi sadrži malu količinu kofeina, a ukoliko mu dodate vitamin C kroz neki citrus (na primer limun), dodatno će vas razbuditi. Značajan je i za rad mozga, pa ćete biti pametniji od ranog jutra.

Osam napitaka koji imaju isti efekat kao kafa: Razbuđuju, a imaju blagotvorna dejstva

Shutterstock

 

Crni čaj

Pored značajne doze kofeina, crni čaj u sebi ima još četiri stimulansa koji će vas aktivirati i rasaniti. A, za razliku od kafe koja zna da probudi anksioznost, crni čaj vas oslobađa stresa. Dobar je za rad srca i čini da budete fokusirani. Često se pije i po podne, jer se na taj način nivo budnosti održava.

Mate čaj

Pokazalo se da je mate čaj veoma popularan izbor, naročito u Južnoj Americi. Bogat je vitaminima i mineralima, a benefit je što poboljšava nivo insulina u krvi. Osim što proizvodi efekat kao kafa, on sadrži daleko više hranljivih materija. Zbog toga se mate čaj naziva „pićem bogova“ i „zelenim zlatom“.

Čaj od nane

nana

pixabay

 

Samo miris čaja od nane biće dovoljan da vam širom otvori oči i pokrene moždane vijuge. Odličan je u borbi protiv vrtoglavice, dok takođe poboljšava memoriju. Pored toga, ubrzava varenje i osvežava dah. Jednom rečju, pružiće vam sve što je potrebno kako biste na najbolji mogući način započeli dan.

 

Komentari (0)
Loading