Ovo su najpodmukliji simptomi raka štitne žlezde: Doktorka Polovina upozorava kada je vreme da hitno posetite lekara

Jelena Vukelić Vesti 04.09.2023 10:17 0

Sve više žena u Srbiji suočava se sa ovom dijagnozom, kao i kod svih drugih bolesti, rano otkrivanje je od presudne važnosti

dr Polovina

Printscreen/RTS Ordinacija

Endokrinolog Snežana Polovina govorila je u RTS Ordinaciji na temu štitaste žlezde i otkrila koji simptomi se javljaju kod poremećaja rada i kako reagovati kada ih prepoznamo.

- Javalja se i osećaj umora, javlja se vrlo često zaboravnost i ti kognitivni poremećaji, usporeno razmišljanje. Zato što naš mozak zavisi od količine horomona štitaste žlezde, i ako njih nema dovoljno, on radi usporeno. Javlja se suvoća kože, zato što je smanjena prokrvljenost kroz kožu, zato što je, u stvari usporena cirkulacija. Sve se usporava, metabolizam se usporava, varenje se usporava, zadržava se veća količina tečnosti, nakuplja se masna masa tela. Znači, dolazi do jednog opšteg usporavanja na svim poljima u organizmu. Usporava se rad srca, dolazi do porasta donjeg krvnog pritiska, a do snižavanja gornjeg krvnog pritiska, pa razmak između njih bude manji. Nakupljaju se masti u krvi, raste holesterol, višestruko raste holesterol. - objasnila je doktorka Snežana i dodala:

- Ukoliko su ovi simptomi prisutni, uvek treba da se proveri štitasta žlezda.

Čvorići na štitastoj žlezdi

- Čvorovi mogu da budu čak mikroskopske veličine, da se ne mogu videti ni po ultrazvukom, a mogu biti veoma maligni. Postoji medularni karcinom štitaste žlezde koji ima milimetar do dva, a da već ima veliki maligni potencijal. Određuje se pomoću tumor markera. Određuje se nivo kalcidonina i on će pokazati da li neki od tih čvorića nosi maligni potencijal za tu vrstu tumora. Nekada se dešava da su veliki čvorovi preko 6 cm koji su se već pretvorili u ciste, ispunili tečnošću i oni uopšte nisu opasni. - objasnila je doktorka.

Komentari (0)
Loading