Sve više Srba ima ovu neizlečivu bolest: Dr Petrović upozorava da dovodi do slepila, a povezana je sa visokom krvnim pritiskom

Jelena Vukelić Vesti 13.09.2023 11:23 0

Oftamolog dr Nikola Petrović otkriva kako nastaje druga po redu očna bolest koja dovodi do slepila i kako se leči!

dr Nikola Petrović

Printscreen/TV Prva

 

Oko 67 miliona ljudi u svetu boluje od glaukoma, a od toga je preko četiri i po miliona je slepo. SZO upozorava da je učestalost glaukoma druga po redu očna bolest koja dovodi do slepila, odmah posle katarakte.

Kako nastaje glaukom, ali i kako sprečiti njegovu pojavu za Prva TV objasnio je oftamolog Nikola Petrović.

"Glaukom predstavlja bolest očnog živca koja  Knastaje usled povećanog očnog pritiska. Taj očni pritisak pritiska očni nerv i vremenom ga polako uništava. Galukom je opasan jer je najčešće asimptomatski. Osobe koje boluju od glaukoma najčešće ne znaju da ga imaju", napominje oftamolog i dodaje da se otrkiva tek kada osobe shvate da im se suzilo vidno polje. I kada ima simptoma, javljaju se najčešće posle 40-te godine i prisutne su glavobolje.

 

Kako ističe oftamolog Nikolić vidno polje se najčešće gubi perifermno i u pitanju je genetska predispozicija. Ukoliko neko ima glaukom u porodici, te osobe bi trebalo češće da se kontrolišu kod oftamologa. Takođe, glaukom je neizlečiva bolest.

 

"Postoji terapija, prvenstveno kapima i lekovima koji se koriste do kraja života kada se glaukom dijagnostikuje", objašnjava oftamolog.

Komentari (0)
Loading