Doktori su mislili da joj nije ništa, a sada se bori za život: Dijagnostikovana joj je bolest od koje u Srbiji umre oko 900 žena godišnje

Jelena Vukelić Vesti 14.09.2023 17:32 0

Majka koja je imala obilne menstruacije pola svog života dobila je potresnu dijagnozu.

Doktori su mislili da joj nije ništa, a sada se bori za život: Dijagnostikovana joj je bolest od koje u Srbiji umre oko 900 žena godišnje

Profimedia

Lekari su više od 20 godina govorili Fioni Vilijams (46) da ima problema sa plodnošću nakon što je doživela niz pobačaja.  Te 2021. godine, neposredno nakon što su se Fiona i njen muž venčali, paru je rečeno da su Fionini pobačaji uzrokovani policističnim jajnicima, piše The Sun.

- Bili smo potpuno uništeni, ali smo se pomirili sa činjenicom da nikada nećemo moći da imamo svoju bebu - rekla je Fiona.

Sindrom policističnih jajnika je uobičajeno hormonsko stanje koje utiče na rad ženskih jajnika. Oni sa ovim stanjem mogu iskusiti niz simptoma uključujući neredovne menstruacije, prekomerni rast kose i poteškoće u trudnoći. U Fioninom slučaju, lekari su paru rekli da nikada neće moći da imaju decu.

Ali 2022. godine, nakon što je šokirala doktore rođenjem troje sopstvene dece, stalnoj mami iz Vishava u Škotskoj dijagnostikovan je rak endometrijuma i podvrgnuta je hemoterapiji, zbog čega je od tada bila praćena.

Doktori su mislili da joj nije ništa, a sada se bori za život: Dijagnostikovana joj je bolest od koje u Srbiji umre oko 900 žena godišnje

Profimedia

 

 

- Dobila sam nekoliko poruka od anonimnih ljudi da izgledam naduto i neprivlačno, ali ionako ne pokušavam nikoga da impresioniram, tako da me nije briga - objasnila je Fiona.

Rak endometrijuma, inače poznat kao rak materice, jedan je od najčešćih tipova raka koji pogađa žene u Britaniji.

Nakon što je dobila decu, Rajan (17), Tomasa (9) i Dejvida (7), Fiona je i dalje patila od nenormalno jakih, bolnih menstruacija i bolova u leđima. Nakon posete lekaru, rečeno joj je da ima fibroide - nekancerozne izrasline u materici.

Fibroidi su veoma česti, a oko dve od tri žene razviju bar jedan fibroid u nekom trenutku svog života. Mnoge žene nisu svesne da imaju miome jer nemaju nikakve simptome. Obično im nije potreban tretman i često se sami smanjuju. Međutim, kod nekih žena mogu izazvati bol u donjem delu leđa i stomaku, kao i veoma obilne menstruacije.

U Srbiji, nažalost, godišnje umre između 300 do 900 žena od raka grlića materice. Incidencija obolevanja je između 12 na 100 000 i čak 35 na 100 000 žena.  Prosečna starost u kojoj se otkriva invazivni karcinom grlića materice je između 48. i 52. godine, a karcinom in situ (na nivou ćelije) u 35. godini. 

Kako biste smanjili rizik od razvoja raka grlića materice: 

Odlazite na redovne ginekološke preglede koji podrazumevaju PAPA test i kolposkopiju

Upražnjavajte bezbedan seksualni odnos
Nemojte pušiti
Razmislite o vakcinaciji protiv HPV-a
Komentari (0)
Loading