Izgrebani tiganji ne treba da se koriste za pripremu hrane: Studije upozoravaju da mogu naštetiti našem zdravlju

Olja Jelić Vesti 17.09.2023 08:57 0

Iako je možda skoro i uništen svako od nas ima omiljen tiganj na kojem voli da sprema hranu.

Tiganj

Shutterstock

Mnogi od nas su često emotivno vezani za stvari pa makar to bio i pribor u kuhinji. Nijedna domaćica ne bi menjala nešto na čemu dobro sprema jela i što se godinama pokazalo kao dobro. Ako neku od njih pitate, priznaće vam da neke šerpe ili nož koristi skoro deceniju, da u nekom tiganju posebno voli da sprema recimo palačinke, iako je neophodno odavno menjati ga.

Sada za to i stručnjaci imaju dokaze i potvrde da, kada je pribor za kuvanje u pitanju, ne treba biti sentimentalan. Stručnjaci upozoravaju da bi to moglo da našteti našem zdravlju.

Tiganj

Shutterstock

 

Punam Desai je doktorka i kreatorka sadržaja na TikTok mreži koja je postavila video objašnjavajući zbog čega baca svoje izgrebane nelepljive ili keramičke tiganje. Ona je za britanski San objasnila kako ne koristi tiganje sa neprijnjajućim slojem koji zadrži ogrebotine jer mogu uneti milione mikroplastike u našu hranu.

Mikroplastika su sitne plastične čestice i ugavnom su nevidljive golim okom. Često nastaju kao rezultat razgradnje veće plastike, a ima ih i u odeći ili kućnim proizvodima. Doktorka Desai je objasnila kako su oni "endokrini disruptori" i da mogu biti uzrok naše hormonske neravnoteže, probleme sa plodnošću i navodno mogu povećati rizik od raka. 

Prema Healtlajnu endokrini sistem je mreža žlezda i organa koji se nalaze u celom telu i odgovorni su za regulisanje mnogih telesnih funkcija kroz oslobađanje hormona.

Studija iz 2020. godine otkrila je da povećana upala izazvana izlaganjem mikroplastici dovodi do lošeg zdravlja creva i, shodno tome, oslabljenog imuniteta. Creva igraju važnu ulogu u imunitetu, sa 70-80 odsto imunih ćelija tela u crevima. To znači da svako stanje koje utiče na zdravlje creva ometa i zdravlje imuniteta.

Tiganj

Shutterstock

 

Kako bi se sprečilo zagorevanje hrane, posude su često obložene teflonom. Te čestice koje su otporne na toplotu i koje se koriste za stvaranje nelepljivog sloja nazivaju se Per i polufluorovane supstance. Ako se progutaju mogu ostati u našem telu dugo a mogu se izbaciti urinom. Istraživači sa Univerziteta Južne Kalifornije su povezivali ove hemikalije koje vrebaju na loncima i kašikama sa uobičajenim rakom jetre. Desai je objasnila da takođe izbegava izgrebane keramičke tiganje jer imaju svoj aluminijum koji može da uđe u našu hranu kada su izloženi strugotinama i ogrebotinama. Najsigurnijom alternativom smatraju se čiste keramičke posude jer ne sadrže PFAS ili bilo koje druge metale.

Jedan članak koji je objavila Usa Today iz 2020. godine tvrdi da iako deo aluminijuma ulazi u hranu kada se kuva u foliji ili sa aluminijumskim posuđem, ne izaziva bilo kakve zdravstvene efekte kod zdravih odraslih ljudi.

 

 

Komentari (0)
Loading