Ginekolozi upozorili: Žene, obratite pažnju, ovo je 7 skrivenih simptoma raka materice koje većina ignoriše

Jelena Vukelić Vesti 25.09.2023 17:58 0

Rak materice je četvrti najčešći tip raka kod žena, a ono što najviše brine je što mnoge žene ne znaju koji su to najčešći simptomi, što često dovodi do otkrivanja raka u kasnom stadijumu.

Ginekolozi upozorili: Žene, obratite pažnju, ovo je 7 skrivenih simptoma raka materice koje većina ignoriše

Shutterstock

Žene koje dobiju dijagnozu raka materice u ranoj fazi, preživiće u 90 odsto slučajeva. Međutim, samo jedna od pet pacijentkinja preživeće pet godina ako se bolest ne otkrije dok nije u naprednom stadijumu.

Udruženje "The Eve Appeal i Fondacija Peaches Womb Cancer" podstiču Britanke da "provere" svoje znanje o ovim simptomima nakon što su otkrili da samo 43 odsto žena za da treba da obrati pažnju na obilno, učestalo krvarenje.

Ovi simptomi zahtevaju pregled: 

Krvarenje nakon intimnog odnosaseksa.
"Krvava" vaginalna sekrecija (koja može biti roze, crvena ili braonkasta)
Krv u urinu (hematurija).
Krvarenje između menstruacija (pre menopauze).
Teže menstruacije nego inače (pre menopauze).
Bilo kakvo vaginalno krvarenje nakon menopauze (uključujući kapljice).
Bol u stomaku.

Kada rak materice doseže napredniji stadijum, može izazvati i dodatne simptome, uključujući:

Bol u leđima, nogama ili karlici

Gubitak apetita
Umor
Mučninu

Ovi simptomi, takođe, mogu da ukažu i na blaže zdravstvene probleme, kao što su nizak nivo estrogena ili reakciju na hormonsku terapiju zamene. Međutim, takođe mogu da ukažu i na ozbiljna stanja kao što su endometrioza, fibroidi ili polipi.

Samo jedan od deset slučajeva neobičnog vaginalnog krvarenja nakon menopauze uzrokovan je rakom materice. Ipak, važno je posetiti lekara kako biste isključili mogućnost ovih "skrivenih" simptoma.

Profesorka Emma Crosbie, predsednica Fondacije "Peaches Womb Cancer Trust", izjavila je:

"Iako je rak materice najčešći od ginekoloških karcinoma u Velikoj Britaniji, naše istraživanje pokazuje da jedna od četiri žene u Velikoj Britaniji nikada nije čula za rak materice ili su nesigurne da li su čule za tu bolest. Zabrinjavajuće veliki broj ljudi nije upoznat sa najčešćim 'crvenim zastavama." - prenosi Tha Sun.

Većina žena koje imaju dijagnozu raka materice, ima preko 40 godina, jer se rizik povećava sa starenjem. Međutim, ova bolest može se javiti u bilo kojem periodu života.

Debljina ili gojaznost, povećani nivoi estrogena, uzimanje hormonske terapije zamene, prisustvo dijabetesa tipa 1 ili 2, zadebljanje sluznice materice i sindrom policističnih jajnika mogu povećati rizik, prema podacima Cancer Research UK.

Rizik se takođe povećava ukoliko je prva menstruacija počela rano, menopauza kasno, ili postoji porodična istorija raka materice.

Lečenje zavisi od tipa, stepena i stadijuma kancera, ali većina pacijentkinja će proći kroz hirurški zahvat uklanjanja materice i grlića materice.

Komentari (0)
Loading