Naučnici upozorili: Obična prehlada može da dovede do opasnog zdravstvenog problema koji može da vam ugrozi život

Jelena Vukelić Vesti 04.10.2023 12:27 0

Naučnici su prvi put otkrili da običan prehlada može da izazve ozbiljan zdravstveni problem

Prehlada

Shutterstock

Prvi put, naučnici sa Univerziteta Severna Karolina pronašli su vezu između životno ugrožavajućeg poremećaja zgrušavanja krvi i infekcije adenovirusom, piše The Sun

Adenovirus je jedan od najčešćih respiratornih virusa koji pogađa odrasle i decu, izazivajući simptome slične prehladi i gripu. Virusne infekcije, kao i autoimune bolesti i druge stanja, mogu da dovedu do smanjenja nivoa trombocita u krvi, poznatog kao trombocitopenija.

Trombociti su vitalni deo krvi - odgovorni za formiranje krvnih ugrušaka koji sprečavaju krvarenje kada ste povređeni.

- Ovaj adenovirusom povezani poremećaj sada je jedan od četiri priznata anti-PF4 (anti-trombocit faktor 4) poremećaja - rekao je dr. Stiven Mol, profesor medicine na Univerzitetu Severna Karolina.

- Nadamo se da će naša saznanja dovesti do ranije dijagnoze, odgovarajućeg lečenja i boljih rezultata kod pacijenata koji razviju ovaj životno ugrožavajući poremećaj.

Najnovija saznanja, objavljena u časopisu New England Journal of Medicine, bacaju novo svetlo na to kako virus može igrati ulogu u izazivanju poremećaja anti-trombocit faktora 4.

Ovo otkriće otvara put za nove pravce istraživanja kako bi se razumelo zašto i kako se ovaj poremećaj javlja, rekli su naučnici.

Komentari (0)
Loading