Pedijatar dr Aneta Jovanović rešila dilemu: Antibiotici ne pomažu kod gripa!

Jelena Vukelić Vesti 13.10.2023 10:16 0

Grip je veoma zarazna virusna infekcija disajnih organa, koja se javlja u zimskom periodu. Kod dece izaziva iznenadnu pojavu visoke telesne temperature koja je praćena bolom u grlu, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, sekrecijom iz nosa, kašljem i umorom, a nekada se mogu javiti mučnina, povraćanje i dijareja.

Pedijatar dr Aneta Jovanović rešila dilemu: Antibiotici ne pomažu kod gripa!

Shutterstock

Većina dece se oporavi u roku od nedelju dana, ali određen broj dece razvije ozbiljniju bolest (upala pluća, upala uva) koja se mora lečiti u bolničkim uslovima.

Kako se prenosi grip kod dece?

Prenosi se kapljičnim putem (kijanje, kašalj), putem zaraženih predmeta (igračke, radne površine, pribor za jelo i piće). Period zaraznosti je jedan do dva dana pre pojave simptoma i dok su simptomi prisutni - kaže dr Jovanović.

Pedijatar dr Aneta Jovanović rešila dilemu: Antibiotici ne pomažu kod gripa!

Lična arhiva

 

 

Koja deca su u opasnosti od komplikacija gripa?

-Mala deca i deca sa hroničnim oboljenjima (astma, dijabetes, srčana oboljenja) su u povišenom riziku od teške infekcije virusom gripa.

Kako se postavlja dijagnoza?

- Na osnovu simptoma deteta i pregleda pedijatra.

Kako se leči grip kod dece?

- Lečenje gripa, kao i kod drugih virusnih infekcija, sprovodi se simptomatskom terapijom, kao što je: „paracetamol“ ili „ibuprofen“ (u cilju smanjenja bolova i temperature), redovno čišćenje nosa morskom vodom ili fiziološkim rastvorom, mirovanjem i uzimanjem dosta tečnosti (voda, supa, čaj). Antibiotici se ne koriste u lečenju, izuzev u slučaju bakterijske infekcije kao komplikacije gripa.

Načini prevencije?

- Najbolji način prevencije gripa je godišnja vakcina protiv gripa, koja se preporučuje za svu decu uzrasta od šest meseci i stariju, a naročito za decu koja imaju hronično oboljenje. Održavanje higijene ruku, predmeta i sprečavanje kontakta sa zaraženom osobom je takođe važna mera prevencije.

 

Komentari (0)
Loading