Doktor pokazao kako da otpušite nos za 15 sekundi: Ne kupujte kapi, one mogu da stvore zavisnost i štete sluzokoži

Slobodanka Ćorić Vesti 28.11.2023 10:05 0

Upaljena sluzokoža može izazvati osećaj začepljenja, a neretko i bol u sinusima

doktor

Printscreen/TikTok

Svako ko je ikada imao začepljen nos zna koliko problema ovo stanje može izazvati. Osim što vam nos stalno curi, zapušen nos može biti uzrok glavobolja, a u ozbiljnijim slučajevima izaziva i zapaljenje sinusa.

Ponekad začepljen nos može dovesti do ozbiljnijih problema, ali se on najčešće može rešiti jednostavno, kod kuće, prirodnim putem.

Osim prehlade i gripa, nos može biti začepljen iz različitih razloga. Ovo stanje naziva se još i nazalna kongestija, i mada se manifestuje na slične načine, ona može imati različite uzorke.

Najčešći razlog, pored prehlade i gripa, su alergije. Onda kada polen ili neki drugi alergen dospe u nosnu duplju, on može iritirati osetljivu nazalnu sluzokožu. Tako upaljena sluzokoža može izazvati osećaj začepljenja, a neretko i bol u sinusima.

Takođe, u situaciji sličnoj kao sa alergenima, vaša sluzokoža može odreagovati na pojedine supstance iz vašeg okruženja na koje niste inače alergični. 

Svako zapaljenje i infekcija može dovesti do začepljenog nosa, ali nije svaka infekcija ozbiljna. Problemi nastaju onda kada se javi sinusna infekcija čiji je jedan od simptoma i zapušen nos. Kako ovo stanje traje i do 12 nedelja, ono zahteva ozbiljniji pristup i lečenje.

Fizioterapeut Džejms Mur objavio je video na svom TikTok nalogu u kojem objašnjava kako da jednostavno otpušite nos.

U popularnom videu, fizioterapeut je podelio uputstva kako da se lako rešite začepljenog nosa.

Začepljen nos ili nazalna kongestija je stanje zadebljane nazalne sluzokože koje dovodi do otežanog protoka vazduha.

 

@moorewellness Unblock studfy nose FOLLOW IF THIS WORKS dope song by @dr.remix #stuffynose #massage #viral #tiktoktaughtme ♬ original sound - Moore Wellness

 

Fizioterapeut Džejms Mur je na svom TikTok nalogu postavio video u kojem objašnjava kako da jednostavno otpušite nos. Ovaj video je postao veoma popularan među mnogim korisnicima, prenosi časopis Shape.


Na snimku Mur vrši pritisak na određene tačke na licu i tako deblokira nazalne disajne puteve za nekoliko sekundi. Stavite dva prsta desne ruke na levu stranu nosa i pritisnite je udesno. Palcem leve ruke pritisnite područje obraza levo od nosa prema unutra i prema gore. Držite ruke u ovom položaju 15 sekundi i duboko udahnite da biste deblokirali začepljen nos, a zatim ponovite na drugoj strani ako je potrebno. Iako ovaj trik zvuči veoma jednostavno, da li zaista funkcioniše? Brojni korisnici su u komentarima ispod Murovog videa napisali da su isprobali trik i da pomaže.

– Ova tehnika koristi samomasažu za ublažavanje pritiska na sinuse. Kada imate pritisak i bol u sinusima, sinusi i mišići u blizini nosa mogu biti nežni i zategnuti. Pomeranje nosa i zatim masiranje tih mesta dovodi do boljeg protoka krvi i cirkulacije u licu. Ovo omogućava mišićima/sinusima da oslobode pritisak, što podstiče sinuse da izbace sluz, objasnio je Mur.
 

Komentari (0)
Loading