Zašto je važna večera? Lekar sa Tibeta otkrio kako da pregurate zimu bez prehlade i pada energije

Slobodanka Ćorić Vesti 12.12.2023 10:21 0

Tibetanska medicina jedna je od najstarijih na svetu

Zašto je važna večera? Lekar sa Tibeta otkrio kako da pregurate zimu bez prehlade i pada energije

Shutterstock

Zima može biti prijatno doba godine, bez prehlade i umora – naročito ako se hranite zdravo, kako to nalaže tibetanska medicina.

Naime, iskusni tibetanski lekar Phuntsog Vangmo, direktor međunarodne škole tibetanske medicine na Institutu Shang Shung, ispričao je osnovna pravila zimske ishrane, odnosno koliko hrana zapravo utiče na pad naše energije tokom dana, ali i na njen porast.

Tibetanska medicina kaže da se zimi sva energija spušta pod zemlju.

Na biljnom nivou, to znači da je snaga bilja koncentrisana u korenu, dok se napolju u ovo vreme sve smrzava i smiruje zbog hladnoće, a u prirodi vlada suvoća.

Naše telo, posedujući prirodne mehanizme samoregulacije, reaguje i na hladno vreme i daje komandu da se sve pore zatvore kako bi sačuvale unutrašnju toplotu i brinule o organima.

Ljudi isto rade sa svojim domom: zatvaraju sve prozore na hladnoći i zadržavaju što više toplote unutra.

Kao rezultat toga, unutrašnja toplota tela se značajno povećava, kao i čovekova snaga, ali u isto vreme često dobijamo na težini zimi i postajemo znatno tromi i bez elana.

Prema principima tibetanske medicine, među glavnim uzrocima naših tegoba su loša ishrana i loše navike.

Glavni „zimski“ začini

Kardamom –  za održavanje zdravlja bubrega, jača probavu, eliminiše svaku prehladu
Muškatni oraščić – dobro za srce, poboljšava apetit i san
Karanfilić – podržava stomak, jetru, pomaže u uklanjanju hladnoće i poboljšava apetit
Đumbir, cimet i crni biber – stimuliše varenje

Naravno, svaka osoba je jedinstvena i svako ima svoje životne okolnosti. Stoga, na primer, tibetanski tekstovi sadrže detaljne opise raznih okolnosti i svakojake preporuke za ishranu i ponašanje u tim okolnostima (mesto rođenja, godište, pol…)

Na primer, ishrana za one koji žive na vlažnom mestu i za one koji žive u vrućoj pustinji je drastično različita .

Nokti i zdravlje – Evo šta možete da otkrijete o stanju vašeg tela

Za prve je dobro da se drže hrane sa toplim svojstvima (avokado, crni pasulj, đumbir, luk, biber), dok bi drugi trebalo da ih uglavnom izbegavaju.

Tinejdžeri- oni ispod 17 -i stariji- oni preko 70 – imaju hladniju prirodu, nemaju toliko toplote u svojim telima kao ljudi srednjih godina (17-70 godina).

Iz tog razloga, treba da obrate više pažnje na „toplu” ishranu i ponašanje.

Dok bi mlađi i adolescenti trebalo da konzumiraju đumbir, stariji ljudi treba da obrate pažnju na muškatni oraščić – on će poboljšati san i rad srca, a za ljude srednjih godina više se preporučuje kardamom , koji će poboljšati rad bubrega, koji su neophodni kao osnova za dobro zdravlje.

Zimi telo akumulira veliku količinu toplote. Zbog toga je neophodno jesti hranljive namirnice, ali ne previše teške za varenje. Količina bi trebalo da bude veća nego, na primer, leti. Konkretno, morate jesti dobru večeru, ne previše tešku, ali dovoljnu kaloričnu.

Zašto je večera toliko važna?

Iz dva razloga. Prvo, zbog povećane toplote, varenje se brže odvija.

Drugo, sama noć postaje duža i ako ne obratite pažnju na večeru, stomak će ostati prazan veći deo noći, telesna toplota će se brže trošiti, a sa njom i vaša energija.

Kada su u pitanju ukusi hrane, tibetanska medicina kaže da je najpoželjnije jesti slatko, kiselo i slano. Gorke i ljute ukuse je najbolje izbegavati zimi.

U hladnoj sezoni dobro je jesti meso , posebno goveđe, jagnjeće, ribu i piletinu. Svinjsko i kozje meso je bolje isključiti.

U ovom trenutku su korisne supe i čorbe, jer su topli i lagani.

Od žitarica, bolje je obratiti pažnju na ječam i pirinač. Pšenica nije poželjna.

Pogodno voće je jabuka, breskva, ananas. Grožđe, lubenicu i bananu treba isključiti, jer su teže ispadaju u hranu sa hladnim svojstvima. Zimi je uglavnom dobro jesti povrće.

Što se tiče pića, treba obratiti pažnju na toplo ili toplo kuvano mleko, pripremljeno do pola sa vodom i sa dodatkom meda.

Alkohol u malim količinama je takođe prihvatljiv. Što je više moguće smanjiti unos kafe (koja ima gorak ukus i hladnu prirodu).

 

Komentari (0)
Loading