Da li je ovo recept za večnu mladost? Kineski naučnici tvrde da su pronašli način kako da uspore starenje i izleče bolesti

Tamara Dronjak Vesti 19.12.2023 19:02 0

Dugo se pričalo o tome da je vodonik ključ za vraćanje biološkog sata, a testovi su pokazali antiinflamatorne efekte.

naučnici

Shutterstock

Poznato je da je molekularni vodonik relativno stabilan, najprisutniji gas u atmosferi. Poslednjih decenija se pokazalo da molekularni vodonik ima različite biološke benefite.

Međutim, koristeći nanotehnologiju, stručnjaci su razvili implantat koji direktno šalje vodonik u krvotok. Ovaj 

intrigantan plan će kako planiraju bezbedno prenositi visoku koncentraciju molekula vodonika tokom dužeg vremenskog perioda kako bi isti mogli da proizvedu terapeutski efekat. Ovim planom bi se vodonik prenosio mnogo brže nego samom vodom bogatom vodonikom - prenosi The Sun.

Studija je pokazala da je dugotrajni tretman vodonikom pomogao da se poprave defekti kostiju kod miševa koji su bili jednake starosti kao 70-godišnjeg čovek. 

Dva glavna uzroka zbog kojih starimo su zapaljenje ćelija i gubitak regenerativne sposobnosti našeg tela tokom godina. Samim tim vodonik deluje kao antiinflamatorno sredstvo koje uništava sve toksične čestice na koži koje izazivaju starenje.Ova terapija, kako se saznaje iz istraživanja , ne samo da može da stvori sposobnost tela da reši mnoge procese starenja, već ima i efekat na oporavak kostiju. 

Osim vodonika,  naučnici na Univerzitetu u Notingemu pronašli su specifičan protein unutar određenog dela ćelija koji se smatra jednim od uzroka starenja.Ovaj protein, nazvan karboanhidraza, mogao bi da dovede do razvoja novih lekova koji će usporiti efekte starenja ili čak zaustaviti demenciju.

Ranije ove godine otkrivena je vakcina protiv starenja koja treba da podmladi srce za čak deset godina. Naučnici se sada nadaju da bi nova tehnologija mogla da spreči bolesti srca godinama pre nego što se prvi simptomi pojave, pa čak i izlečiti srčane bolesti kod starijih osoba.

 

 

 




 

Komentari (0)
Loading