Ustajala nije dobra: Ako pijete vodu koja je u čaši stajala celu noć, odviknite se

Vesti 11.01.2024 22:04 0

Većina ljudi ostavi čašu vode na noćnom stočiću i ona stoji celu noć. Posle nekoliko sati, voda dobije neobičan ukus.

žena pije vodu

Shutterstock

Za razliku od hrane, voda se lakše zagadi mikrobima jer ne sadrži šećer i belančevine. Zbog izloženosti vazduhu, voda upija malo ugljen-dioksida i delimično se pretvara u karboksilnu kiselinu, zbog čega se njen hemijski sastav menja, navode stručnjaci. Potom se ta kiselina pretvori u karbonat ili bikarbonat, pH vode se snižava i zato se menja njen ukus. On postane drugačiji i zbog izloženosti bakterijama i prašini nekoliko sati. Preporučeno je izbegavati pijenje vode koja je odstajala nekoliko sati, otkriva „Discovery News“.

Čak i zatvorene posude, poput bočice ili bokala ne pružaju potpunu zaštitu od kontaminacije vode, s obzirom na to da bakterije lako dospevaju u vodu nakon što prislonimo čašu ili bocu ustima pijemo. Naša pljuvačka takođe ima brojne bakterije koje završavaju u vodi.

"Ako bakterijama pružimo priliku da za nekoliko sati završe inkubaciju, možemo se zaraziti njima pri ponovnom konzumiranju vode", kaže Mark Levi iz medicinskog centra „Mersi“ u Masačusetsu. "Jednom kada prislonite usne na bočicu za vodu, iz nje možete piti neko vreme nakon toga, a onda bi najbolje bilo da je bacite", dodaje on.

Ipak, budući da u vodu prenosimo bakterije koje već postoje u našem telu, opasnost da se od toga razbolimo je mala. Mnogi piju vodu iz upotrebljavane ambalaže, kao i ustajalu iz čaše, pa se ne razbole zbog toga. 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading