Dr Aneta Jovanović o epidemiji varičele u vrtićima: Ovčije boginje zahtevaju mirovanje

Aneta Jovanović Vesti 01.02.2024 14:22 0

Varičela je osipna virusna infekcija (uzrok je virus varičela-zoster) koja se javlja u malim epidemijama u vrtićima kada pogađa decu u ranom uzrastu, kada je najčešće deca preleže. Nakon preležane varičele virus ostaje u nervnim ćelijama u stanju mirovanja i može da se reaktivira u odraslom dobu, kada se javlja kao zoster infekcija na koži.

varičele

Shuttterstock

Koji su simptomi varičele?

Simptomi počinju s povišenom telesnom temperaturom, glavoboljom, bolovima u grlu, gubitkom apetita. Nakon nekoliko dana pojavljuje se crvena sitna ospa po telu koja je praćena svrabom, kada prvo zahvata stomak, leđa i lice. Nakon toga se ospa širi i obuhvata ostale delove tela (ruke, noge, genitalije, na koži glave). Ospa izbija u naletima od 2 do 4 dana, nakon čega ospa dobija izgled mehurića koji su ispunjeni bistrim sadržajem. Nakon toga, mehurići pucaju i pretvaraju se u kraste.

 

Da li je to zarazne bolest?

Vrlo je zarazna bolest, prenosi se kapljično (kijanjem ili kašljanjem), kao i putem kožnih promena na koži (tečnost iz mehurića).

 

Koji problem može da izazove?

Jedan broj dece može imati težu formu bolesti kada je ospa jako izražena na svim delovima kože, naročito kada deca imaju od ranije problem sa kožom (ekcem, suva koža). Teži oblici varičele se mogu javiti kod dece sa oslabljenim imunitetom, kod novorođenih beba čije su majke obolele i kod trudnica.

 

Da li možemo da zaštitimo decu?

Vakcinacija protiv varičele se preporučuje kod dece posle navršene prve godine života, sa buster dozom nakon šest nedelja.

Komentari (0)
Loading