Hitna za noć zbrinula tri mladića! Dr Stefanović: Neverovatno koliko mladih ljudi ima infarkt i moždani udar

Slobodanka Ćorić Vesti 26.02.2024 16:55 0

Pitanje je da li su negirali simptome ili o njima nisu ni razmišljali. Međutim, prag za srčani i moždani udar je sve niži i jednostavno ne biste verovali koliko se mladih to dešava

Ivana Stefanović

Printscreen/tvpink

Doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći navodi da ne možemo da verujemo koliko se srčanih i moždanih udara dešava kod mladih. Na odeljenje su prošle noći primljena tri mlada pacijenta zbog infarkta miokarda, rekao je dr Stefanović, navodeći da sve više mladih ima srčane i moždane udare.

- Pitanje je da li su negirali simptome ili o njima nisu ni razmišljali. Međutim, prag za srčani i moždani udar je sve niži i jednostavno ne biste verovali koliko se mladih to dešava. Razloga je mnogo, ali ono o čemu treba da razmišljamo su faktori rizika – objašnjava dr Stefanović.

Ističe da je veoma važno redovno ići na sistematske preglede.

- Morate da proverite da li imate hipertenziju, morate da idete na sistematske preglede, bar jednom godišnje, da vam šećer bude pod kontrolom. I masne materije u krvi treba da budu u redu i da se na vreme preduzmu svi preventivni koraci kako bi se sprečio akutni koronarni sindrom – objašnjava dr Ivana Stefanović.

Izmerite krvni pritisak najmanje jednom mesečno

Mladić od 30-35 godina mora obratiti pažnju na sledeće simptome:

- Od glavobolje do bolova u grudima, ali pritisak treba meriti bar jednom mesečno - naglašava doktorka. Dakle, i u tom uzrastu, kaže, treba proveriti da li vam je pritisak uvek u redu, bez obzira da li vežbate ili vodite zdrav način života.

– Bolest koronarnih arterija je multifaktorska. Možete imati lošu genetiku i raditi sve prave stvari, pa opet morate da proverite svoje zdravlje. Možete imati dobru genetiku tako da vam omogućava da duže koristite svoje telo i radite sve pogrešno. Pitanje je kada će se i u kom trenutku nešto razviti – upozorava dr Stefanović. „Ne boli te samo vremenske prilike...“ Ona ističe da bi najmanje jednom godišnje trebalo da idete na sistematski pregled, da uradite krvnu sliku i biohemiju, a najmanje jednom mesečno merite pritisak.

- Kad vas boli glava, nemojte reći da je to samo zbog vremena ili zato što sam se iznervirao, već jednostavno neka vam pređe u naviku da proveravate neke stvari, toga ne treba da se plašite - kaže dr Stefanović i naglašava:

- Tako ćemo na vreme otkriti bolest, a čim je na vreme otkrijemo, lečenje je mnogo bolje - naglašava doktorka.
 

Komentari (0)
Loading