Od ponedeljka temperatura preko 30 stepeni: Lekari upozorili -Raste broj pacijenata sa moždanim i srčanim infarktom

Slobodanka Ćorić Vesti 17.06.2023 07:37 0

Prva tri dana nedelje se očekuje i svakodnevno osetan porast temperature vazduha. S obzirom na veliku vlagu doći će do isparavanja i velike gustine vazduha zbog čega će nam organizam biti pod većim opterećenjem

Od ponedeljka temperatura preko 30 stepeni: Lekari upozorili -Raste broj pacijenata sa moždanim i srčanim infarktom

Tanjug

Prema prognozama, očekuju nas nagli porast temperature od ponedeljka, a najvažnije je znati kako se zaštiti od vrućina i kakve posledice su opasne po zdravlje. Prva tri dana nedelje se očekuje i svakodnevno osetan porast temperature vazduha. S obzirom na veliku vlagu doći će do isparavanja i velike gustine vazduha zbog čega će nam organizam biti pod većim opterećenjem.

Glavobolja, uznemirenost, vrtoglavice, osećaj umora, najčešći su problemi koji nastaju zbog nagle promene vremena, odnosno „temperaturne vrteške“.

Meteorološke prilike imaju veliki uticaj na zdravlje, a od tegoba koje izaziva promena vremena pati gotovo polovina svetske populacije.

"Klimatske promene utiču i na zdrave, ali posebno na hronične bolesnike i stare. Međutim, pored radno aktivnog stanovništva, u poslednje vreme i deca ispod 15 godina starosti reaguju na klimatske promene", napominje doktorka Ivana Milenković iz Doma zdravlja Stari grad.

Asmatičarima najviše smeta vlažnost vazduha koja dovodi do sužavanja manjih i srednjih disajnih puteva, naročito kod onih koji imaju hroničnu opstruktivnu bolest pluća i astmu.

SIMPTOMI

Simptome koji su posledice naglih promena vremena delimo na psihičke i fizičke. Najčešći psihički simptomi su umor, nagle promene raspoloženja, nedostatak koncentracije, bezvoljnost, razdražljivost i nesanica. Fizički su glavobolja, migrena, mučnina, vrtoglavica, reumatske tegobe i bolovi u mišićima, a može se javiti i ubrzan rad srca i porast krvnog pritiska (kod osoba koje pate od hipertenzije), kao i usporenog pulsa i . 

Nagla promena vremena izaziva veću učestalost srčanih i moždanih udara, prehlada, upale disajnih organa i astmatičnih napada kod starijih osoba i hroničnih kardiovaskularnih bolesnika. 

Kako da laške prebrodimo nagle promene vremena? 

Kada smo neispavani, mnogo više smo osetljiviji na ove promene vremena. Zdrav san je veoma važan za naš organizam, jer je dok spavamo luče supstance koje snižavaju nivo hormona stresa, regulišu krvni pritisak, jačaju sve odbrambene mehanizme. Prva preporuka za meteropate jeste da se što češće odmaraju i relaksiraju.

Komentari (0)
Loading