Da li se zbog sudopere možemo razboleti? Na ovaj način ćete to sprečiti

Slobodanka Ćorić Vesti 12.03.2024 16:50 0

Reputacija sudopere kao najrizičnije oblasti u prostoriji je zbog njegove uloge u prikupljanju i kuvanih i nekuvanih ostataka hrane, posebno sirovog mesa

Sudopera

Shutterstock

Ako ste očistili sve osim sudopere, vaše zdravlje bi moglo biti ugroženo. Nagomilavanje smeća u vašim lavaboima može biti krivo za dugotrajni kašalj, prehladu, pa čak i infekcije uha, kažu stručnjaci.

„Odvodi mogu postati puni smeća ako ne vodite računa o njima. Ne samo da začepljenja mogu da naškode vašim cevima, već mogu da izazovu loše zdravlje vaše porodice“, rekla je za Njujork post Elenor Poter, šef strateške nabavke u Plumbvorld.


Nagomilavanje kose i prljavštine u vašem odvodu može izazvati stvaranje biofilma zaraženog bakterijama. „Biofilm je lepljiva tečnost koja se pojavljuje na vašim vodovodnim instalacijama i drugim vlažnim prostorima u vašem domu“, objašnjava Benjamin Franklin Plumbing.

Reputacija sudopere kao najrizičnije oblasti u prostoriji je zbog njegove uloge u prikupljanju i kuvanih i nekuvanih ostataka hrane, posebno sirovog mesa.

„Taj biofilm može čak biti dovoljno velik da se odlomi i dospe na vašu hranu ili posuđe“, rekla je mikrobiolog Keli Rejnolds. Umivaonik i tuš su takođe pogodni za formiranje biofilma. Sulfati iz šampona, silikona u gelovima za tuširanje i drugim proizvodima za kupanje mogu se pomešati sa prljavštinom ili pastom za zube i stvoriti blokadu.


Kada se odvodi začepe, voda se vraća nazad i može doći u kontakt sa kožom i hranom. Studija Univerziteta u Istočnoj Angliji nazvala je sudopere "zabrinjavajućim rezervoarima za mikrobe" koji "predstavljaju potencijalne zdravstvene posledice i mogu podstaći širenje bolesti". Najbolji način da se izbegne biofilm je da ga očistite ručno.

Benjamin Franklin Plumbing je podelio sledeće savete za sprečavanje biofilma:

  • Koristite sodu bikarbonu za čišćenje mineralnih naslaga
  • Koristite konac za zube da očistite područje ispod ručke slavine
  • Uklonite rešetku za ventilaciju sudopera i natopite je
  • Očistite kuhinju nakon kuvanja, posebno ako koristite jaja ili sirovo meso
  • Definišite površine koje dolaze u kontakt sa akumulacijama iz vodovoda.
  • Komentari (0)
    Loading