Koju hranu ne treba uzimati sa švedskog stola? Kad čujete šta kaže mikrobiolog, zgadiće vam se za sva vremena

Slobodanka Ćorić Vesti 21.03.2024 11:05 0

Ono što je otvoreno i na kašičicu vrlo je verovatno da će dodirnuti različiti ljudi

švedski sto

Shutterstock

Doručak na bazi švedskog stola u hotelima ili odmaralištima je izuzetno popularan, kao i na raznim događajima i zabavama, jer daju mogućnost ljudima da biraju šta će im staviti na tanjir.

Međutim, mikrobiolog Džej Tetro otkrio je koju hranu treba izbegavati. Prema Džeju, trebalo bi da izbegavate namirnice kao što su kajgana, palačinke, žitarice i hranu kao što su džem, puter od kikirikija, marmelada i namazi od sira za koje je najverovatnije da će biti kontaminirani mikrobima.

„Ono što je otvoreno i na kašičicu vrlo je verovatno da će dodirnuti različiti ljudi“, upozorio je Džej. Istakao je i da treba da budu oprezni sa namirnicama kojima je istekao rok trajanja, a da posebnu pažnju treba da obrate na stvari poput majoneza, kriški limuna i preliva za salatu, jer su to poznata „gnezda“ bakterija.

Evo koju hranu treba izbegavati na švedskom stolu!

Prženi krompir

Prženi krompir može biti nedovoljno začinjen i mastan i može se brzo pokvariti.

Voćna salata

Sveže voće može biti kontaminirano bakterijama kao što su salmonela, E. coli ili hepatitis A. Pored toga, voćna salata može da sadrži slatke sirupe i sokove.

Žitarice

Žitarice takođe mogu biti pune šećera i rafinisanih ugljenih hidrata, što znači da ćete kasnije biti gladni i tromi.

Sirove ostrige

Ostrige su posebno izložene velikom riziku od bakterija, kao što je norovirus, a konzumiranje zaražene ostrige može imati potencijalno fatalne posledice.

Kajgana

Kod kajgane za švedski sto umesto jaja najčešće se koristi prah ili rastvor kako bi se jelo pripremilo brže i jeftinije.

Prethodno kuvano meso za doručak

Meso i kobasice su kraljevi doručka na bazi švedskog stola. Međutim, što duže stoje, to im je gore jer iz mesa curi mast.

Palačinke

Kao i prženi krompir, palačinke su optimalnog kvaliteta kada su sveže, inače ih treba izbegavati. Umesto ovih navedenih jela, sa švedskog stola najbolje je uzeti sveže voće, dimljeni losos, sir i narezke, piše LADbible.
 

Komentari (0)
Loading