Patite od bolova u donjem delu leđa? Doktori otkrili rešenje - ovo bi vam moglo pomoći

Slobodanka Ćorić Vesti 25.03.2024 10:40 0

Učesnici su ocenili bol u leđima prosečnom ocenom 6,8 na skali od 10 tačaka. Međutim, nakon završetka osmočasovne serije, njihov prosečan rezultat bola pao je na 3,3

leđa

Shutterstock

Pojedinci koji pate od hroničnog bola u donjem delu leđa mogu pronaći olakšanje kroz praksu joge, čak i ako to rade prvenstveno kod kuće.

U maloj studiji, 10 žena sa hroničnim bolom u donjem delu leđa učestvovalo je u seriji od osam časova joge tokom četiri nedelje, sa naknadnim sesijama koje su sprovedene na mreži nakon prve privatne sesije.

Pre početka joge, učesnici su ocenili bol u leđima prosečnom ocenom 6,8 na skali od 10 tačaka. Međutim, nakon završetka osmočasovne serije, njihov prosečan rezultat bola pao je na 3,3, kako je objavljeno u časopisu Journal of Orthopedic Research.

Pored toga, istraživači su primetili značajno povećanje aktivnosti mišića kičme do kraja studije, što ukazuje na potencijalne prednosti joge u poboljšanju funkcije mišića i smanjenju percepcije bola kod ljudi sa bolom u donjem delu leđa.

Dr Alessandro de Sire, koautor studije sa Univerziteta Magna Graecia u Katancaru, Italija, naglasio je potencijalnu ulogu joge u upravljanju hroničnim bolom u leđima. Međutim, izazov je utvrditi relativnu efikasnost ove vežbe u poređenju sa drugim intervencijama.

Štaviše, isključenje starijih odraslih osoba i pojedinaca sa određenim zdravstvenim stanjima ograničava generalizaciju nalaza na širu populaciju. Uprkos ovim ograničenjima, dr Loren Elson, stručnjak za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, za svakodnevno zdravlje ističe brojne prednosti joge, a posebno ističe tehnike kontrolisanog disanja, koje mogu da stimulišu parasimpatički nervni sistem i podstiču relaksacione reakcije u telu. dr. Elson sugeriše da osobe sa bolovima u leđima mogu imati koristi od potencijala joge da smanji nivo bola, ublaži anksioznost i poboljša opšte stanje, prenosi Dnevnik.hr.


 
Komentari (0)
Loading