Pogledajte u noge: Doktor upozorava na rani znak Alchajmerove bolesti, mnogi nisu ni svesni ove sitnice

Vesti 30.03.2024 14:00 0

„Posmatranje hoda je važna procena u dijagnozi različitih demencija, uključujući Alchajmerovu bolest“

demencija

Shutterstock

Rezultati istraživanja sugerišu da ljudi sa ranom Alchajmerovom bolešću mogu imati poteškoća da se okreću dok hodaju. Poteškoće se nisu pojavile kod zdravih starijih učesnika studije sa blagim kognitivnim oštećenjem, što je uveravalo istraživače da je problem specifičan za Alchajmerovu bolest. Otkriće bi moglo dovesti do lakšeg metoda za dijagnostikovanje rane Alchajmerove bolesti koja se ne oslanja na testove krvi ili kičmene tečnosti.

Istraživači su zaključili da su greške u kretanju specifične za one sa Alchajmerovom bolešću, a ne znak zdravog starenja ili opšteg kognitivnog pada. Rekli su da bi nalazi mogli pomoći doktorima da ranije dijagnostikuju Alchajmerovu bolest.

„Naši nalazi nude novi put za ranu dijagnozu Alchajmerove bolesti fokusirajući se na specifične navigacione greške. Međutim, znamo da je potrebno uraditi još istraživanja kako bi se potvrdili ovi nalazi", rekao je dr Andrea Castegnaro, zajednički prvi autor studije i istraživač saradnik na UCL-ovom Institutu za kognitivnu neuronauku.

Mozak

Shutterstock

 

Dr. Džonatan Felouz, koji vodi Mičigenski institut za neurološke poremećaje, Centar za Alchajmerovu bolest i poremećaje pamćenja, rekao je za Medical News Todai da bi podaci prikupljeni u studiji mogli biti od velike pomoći.

„Posmatranje hoda je važna procena u dijagnozi različitih demencija, uključujući Alchajmerovu bolest“, rekao je Felouz. „Pacijenti sa ovim poremećajem mogu imati ono što se naziva dispraksijom, ili poteškoće u obavljanju prethodno naučenog zadatka - u ovom slučaju, hodanja ili okretanja.

„Identifikovanje bilo kog oblika dispraksije je ključno u ranoj dijagnozi Alchajmerove bolesti, jer sada imamo efikasne tretmane zasnovane na infuziji da oslobodimo mozak abnormalnog proteina, amiloida, koji čini moždane ćelije (neurone) manje efikasnim ili neefikasnim“, dodao je on. "Ova studija je odličan podsetnik da degenerativna stanja mozga, uključujući Alchajmerovu bolest, utiču ne samo na spoznaju, već i na skoro sve funkcije svakodnevnog života."

mozak

Shutterstock

 

Heder Sendison je lekar naturopat i direktor Solcere, klinike specijalizovane za lečenje Alchajmerove bolesti i srodnih demencija. Ona je rekla za Medical News Today da studija treba da se sprovede sa više subjekata pre nego što bude prihvaćena u kliničke svrhe. „Posedovanje jeftinog kliničkog alata koji se lako primenjuje bez potrebe za laboratorijama krvi ili cerebrospinalne tečnosti može omogućiti rano otkrivanje Alchajmerove bolesti u širokoj populaciji i biti od pomoći u identifikaciji pacijenata koji bi najbolje reagovali na lečenje ciljano na specifične markere Alchajmerova bolest", rekao je Sandison.

Dr. Hauard Prat, D.O., psihijatar i medicinski direktor Community Health of South Florida, rekao je za Medical Nevs Todai da ideja o problemima hodanja koji ukazuju na Alchajmerovu bolest nije nova ideja. „Pod tim mislim da kad god vidim pacijenta, ja ih procenjujem čak i dok su u čekaonici“, rekao je on.

„Gledam ih kako ustaju iz stolice, na primer, i vidim kako dobro hodaju i koliko dobro održavaju ravnotežu kada se kreću. Takođe gledam da li imaju problema sa stajanjem. Dakle, nije nova ideja da problemi sa hodanjem mogu biti znak problema sa opštim zdravljem osobe, ali je nova ideja kada je to specifičan pokazatelj Alchajmerove bolesti", rekao je Prat. "Kada uzmemo u obzir padove tokom hodanja, najzdravije su odrasli, ako nemaju oštećenja, obično nisu pali godinama“. 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading