Uzimajte ga svakodnevno: Doktori toplo preporučuju ovaj ključan mineral, a evo i zašto

Vesti 30.03.2024 20:49 0

Jedna od glavnih prednosti magnezijuma je njegova sposobnost da smanji upale u telu...

lek

Shutterstock

Magnezijum je ključni mineral koji igra ključnu ulogu u celokupnom funkcionisanju našeg tela. Neophodno je za održavanje dobrog zdravlja i blagostanja. Uprkos njegovoj važnosti, mnogi ljudi moraju da budu svesni prednosti magnezijuma i kako utiče na ljudsko telo.

Prema rečima stručnjaka, magnezijum je uključen u više od 300 biohemijskih reakcija u telu, uključujući sintezu proteina, funkciju mišića i nerava i regulaciju šećera u krvi.

Takođe pomaže u održavanju zdravih kostiju, zdravog imunološkog sistema i stabilnog srčanog ritma. Magnezijum je neophodan za adekvatno funkcionisanje nekoliko enzima u telu odgovornih za različite hemijske reakcije.

magnezijum

Shutterstock

 
Smanjuje upale u telu

Jedna od glavnih prednosti magnezijuma je njegova sposobnost da smanji upale u telu. Upala je osnovni uzrok mnogih hroničnih bolesti, kao što su bolesti srca, dijabetes i rak. Pokazalo se da magnezijum smanjuje rizik od razvoja ovih bolesti suzbijanjem upale.

Reguliše nivo šećera u krvi

Još jedna prednost magnezijuma je njegova sposobnost da reguliše nivo šećera u krvi. Magnezijum pomaže u poboljšanju osetljivosti na insulin, što je ključno za one sa dijabetesom ili rizikom od razvoja dijabetesa. Takođe pomaže u regulisanju krvnog pritiska, još jednog važnog faktora u održavanju dobrog zdravlja.

Zdrave kosti

Magnezijum je takođe neophodan za održavanje zdravih kostiju. Kako navodi Hola!, magnezijum pomaže u regulisanju nivoa kalcijuma u ​​telu, što je neophodno za zdravlje kostiju. Nedostatak magnezijuma je povezan sa osteoporozom, stanjem u kojem kosti postaju krhke.

Zdravo srce

Štaviše, magnezijum igra vitalnu ulogu u održavanju zdravog srca. Pomaže u regulisanju srčanog ritma i sprečavanju abnormalnih otkucaja srca. Takođe se pokazalo da magnezijum smanjuje rizik od srčanih oboljenja poboljšavanjem protoka krvi i smanjenjem upale.

Magnezijum je ključni mineral koji igra suštinsku ulogu u održavanju dobrog zdravlja. Ako vam je potrebno više magnezijuma u ​​ishrani, dostupni su suplementi koji će vam pomoći da ispunite svoje dnevne potrebe. 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading