Poznati hirurg otkriva: Ove 4 namirnice jednako su dobre zamrznute kao i sveže

Slobodanka Ćorić Vesti 13.04.2024 08:40 0

Pune su vitamina i minerala važnih za organizam, kao i vlakana koja pomažu u održavanju zdravih creva i sprečavaju probleme sa varenjem

voće

Shutterstock

Zamenom svežeg voća i povrća zamrznutim i konzerviranim alternativama, ne samo da možete uštedeti novac već i poboljšati svoje zdravlje. Sveže voće i povrće smatraju se ključem za zdravu, uravnoteženu ishranu.

Pune su vitamina i minerala važnih za organizam, kao i vlakana koja pomažu u održavanju zdravih creva i sprečavaju probleme sa varenjem. Ako planirate da povećate unos biljne hrane iz zdravstvenih razloga, ima smisla razmišljati o svežim proizvodima.

Međutim, jedan stručnjak je otkrio da konzervisane i zamrznute verzije mogu biti još hranljivije od svežih. Čuveni engleski hirurg dr. Karan Raj je na svom TikTok-u otkrio četiri vrste voća i povrća koje imaju isto toliko ili više hranljivih materija kada su zamrznute ili konzervisane od svežih karakteristika.

Konzervirani paradajz

"Ako jedete paradajz iz konzerve, oni zapravo imaju više antioksidansa likopena, kao i više kalcijuma i gvožđa od svežeg. To ne znači da je svež gori od konzerviranog, samo ima drugačiji nutritivni profil", objasnio je dr Raj.

On je dodao da svež paradajz ima „značajno“ veći nivo vitamina A od paradajza iz konzerve. "Ako kuvate paradajz, bilo konzerviran ili svež, još više povećavate bioraspoloživost antioksidansa likopena. To je zato što proces kuvanja omekšava zidove biljnih ćelija, što olakšava apsorpciju hranljivih materija", objasnio je stručnjak.


Smrznute borovnice

Smrznute borovnice mogu da sadrže više vitamina i polifenola (elemenata u tragovima biljaka) od sveže. "Smrznuto voće i povrće može imati još više hranljivih materija od svežeg. Na primer, smrznute borovnice zadržavaju više vitamina C i polifenola od sveže borovnice jer proces zamrzavanja usporava gubitak hranljivih materija", rekao je dr Raj.

„Većina smrznutog voća, kao što je bobičasto voće, često je zamrznuta u roku od 24 sata od branja i često je nutritivno svežija od svežih proizvoda koji danima stoje u supermarketu“, istakao je on.

Zamrznuti grašak

Dr Raj je rekao da smrznuti grašak ima veći nivo određenih vrsta vitamina B i vitamina E od sveže verzije.

Zamrznuti spanać

Dr Raj je otkrio da spanać često ima veći nivo određenih vrsta vitamina E od svežeg spanaća. „Još bolje, možda ćete moći efikasnije da koristite gvožđe iz zamrznutog spanaća nego iz svežeg“, dodao je.

„Većinu gvožđa u svežem spanaću je teško apsorbovati, ali zamrznuti spanać se često blanšira i iseče na kockice pre zamrzavanja, što znači da može da sadrži manje antinutrijenata poput oksalata i tako vam pomaže da apsorbujete više gvožđa“, rekao je stručnjak, prenosi Ekpress. 

@najzena.rs "Tiršova nam je druga kuća": Marija je rodila zdravo dete, a onda je saznala strašnu dijagnozu! #najžena #fypシ #fypシ゚viral #žena ♬ original sound - Najzena.rs

 
Komentari (0)
Loading