PIJANI ŠARAN za Badnje veče: Po specijalnom receptu, sprema se jednostavno, a vrlo je UKUSAN i isplativ

Vesti 06.01.2023 17:00 0

Badnje veče podrazumeva porodičnu, slavsku, posnu trpezu. Pijani šaran je najbogatije posno jelo koje je vrlo isplativo

PIJANI ŠARAN za Badnje veče: Po specijalnom receptu, sprema se jednostavno, a vrlo je UKUSAN i isplativ

Printscreen/Youtube

 

Pijani šaran je skoro nezaobilazno jelo za vreme posta i drugih prilika kada na trpezi treba da se nađe raskošno a istovremeno za budžet prihvatljivo jelo. Recepti su razni a suština je ista, jelo je ukusno, dekorativno, a lako se i brzo pravi. Ako do sad niste probali mislim da je vreme. 

Ako vam je žao šarana napravite pijano povrće, recept je isti samo bez ribe.

Sastojci:

  • 1,5 kg šarana
  • 1 limun
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika golice
  • So, biber
  • Dimljena slatka mlevena paprika po ukusu
  • 500g mladog kuvanog krompira
  • 200g šargarepe isečene na kolutove
  • 150g praziluka isečenog na kolutove
  • 0,5 dl maslinovog ulja
  • 1,5 dl belog vina 1/4 veze peršuna za dekoraciju

Način pripreme:

Očišćenog šarana začiniti solju, biberom i paprikom tako što se začini dobro utrljaju iznutra i spolja.

Napuniti šarana kriškama limuna i seckanim belim lukom pa staviti u pleh za pečenje. Šargarepu iseći na kolutove.

Oko šarana rasporediti povrće, začiniti ga preliti sa malo ulja, a zatim sve naliti belim vinom i posuti golicom od bundeve. Ostatak limuna iseći na tnke kriške i rasporediti po ribi i povrću. Ja koristim kuvani krompir i sirovo povrće. Šargarepa bude malo tvrđa odnosno oseti se pod zubom. Ako vam to ne odgovra obarite je zajedno sa krompirom pre stavljanja u pleh.

Peći u rerni na 180°C oko 25min. Važno je da je riba dobro termički obrađena. To se jednostavno proverava jer meso treba da bude mekano i da se lako odvaja od kostiju. Dekorisati svežim peršunom.

Služiti toplo.

Komentari (0)
Loading