Napravite sami JABUKOVO sirće: Ukusnije je od kupovnog, a lako i brzo se sprema

Vesti 03.02.2022 12:40 0

Razlika između industrijskog i domaćeg jabukovog sirćeta je takva i tolika da je teško uopšte i praviti poređenja

Sirće

Shutterstock

Recept za jabukovo sirće

  • 5 kg jabuka
  • 300 g šećera

Jabuke dobro operite i očistite. Isecite ih što sitnije ili sameljite na mašini. Dodajte šećer.

Sipajte dovoljno vode da jabuke ogreznu. Jabuke ne smeju da budu suve, jer će vam se ubuđati. Tečnosti ne sme da bude ni previše, bar jedna četvrtina suda mora biti prazna, jer kad krenje vrenje tj. fermetacija iskipeće ako nema mesta u sudu. Ostavite jabuke na toplom mestu, jer će tako vrenje biti što brže.

Sud zatim pokrite mokrom gazom i ostavite da se završi fermetacija. Kod vrenja jabuke će se podići na vrh tako da vas to ne zabrinjava, a tečnost će biti mutna. Fermetacija traje od 10-15 dana što zavisi od toplote. Kad se vrenje završi sve će se stišati i jabuke će pasti na dno, a sirće će se malo izbistriti.

Procedite na čistu gazu sirće, a talog bacite.

Upotreba

Jabukovo sirće upotrebljava se za ispiranje kose nakon pranja jer uspostavlja normalnu PH ravnotežu vlasi, blagotvorno deluje na kožu glave, otklanja perut, a kosi daje sjaj. Za to je potrebno napraviti rastvor koji sadrži 1 litar vode i 1 dl sirćeta.

Nekad se u velikoj meri koristilo za suzbijanje parazita kao što su vaši. Ono ne ubija vaši, ali uklanja gnjide sa kose, što sprečava dalje razmnožavanje ovog parazita.

Čisto ili razređeno s vodom, u razmeri 1:1, umiruje opekotine. Vodena kupka u koju je ono dodato ublažava opekotine na koži izazvane suncem. Pošto podstiče proces metabolizma, ubrzava sagorevanje masti, koristi se i kao sredstvo za mršavljenje ukoliko se za vreme ručka popije i jedna čaša vode u kojoj je rastvorena jedna kašika jabukovog sirćeta. Za lečenje reumatoidnog artritisa preporučuju se obloge s njim, stavljene na bolne zglobove. Takođe služi za lečenje raznih kožnih oboljenja, na prvom mestu su ekcemi.

Lekovita svojstva

Osnovni sastojak jabukovog sirćeta je sirćetna kiselina. Prednost domaćeg jabukovog sirćeta u odnosu na industrijski dobijeno sirće je ta što ono sadrži veoma korisnu jabučnu kiselinu. Pored toga, sadrži i druge kiseline, minerale, vitamine i esencijalne aminokiseline. Njegov bitan sastojak je i kalijum, kojeg sadrži u velikoj meri. On spada u elektrolite odgovorne za protok elektriciteta u telu. Utiče na pravilan rad mišića, creva, kao i na srčani ritam.

Komentari (0)
Loading