Povratite sjaj porodičnih USPOMENA: Lako i brzo možete STARE i OŠTEĆENE fotografije "popraviti" i sačuvati ih od zaborava

K.Ć Vesti 07.02.2022 20:13 0

Baka u venčanici, tata sa novim autom, tetka na proputovanju. Stare fotografije su neprocenjiv suvenir vredan zaštite. Oni su vrednost koju prenosimo na nove generacije. Nažalost, smeštene duboko u fioci, vremenom gube boju i često se oštećuju na druge načine. Na sreću, nove tehnologije su u stanju da vrate njihov jedinstveni sjaj

Povratite sjaj porodičnih USPOMENA: Lako i brzo možete STARE i OŠTEĆENE fotografije "popraviti" i sačuvati ih od zaborava

Shutterstock

Kako obnoviti stare fotografije?

Većina nas ima porodične fotografije koje imaju sentimentalnu vrednost. Ponekad zaboravimo da je vreme radi protiv njih i da moramo da se potrudimo da im produžimo život. U pomoć dolaze nove tehnologije koje mogu značajno poboljšati kvalitet fotografija.

Na početku moramo da odlučimo da li želimo da se o tome pobrinemo sami, koristeći grafičke programe, ili vredne suvenire predamo stručnjacima. Pre svega, hajde da procenimo stanje fotografija. Ako zahtevaju samo poboljšanje boje ili blago osvetljavanje, možemo pokušati sami da ispravimo korekciju.

Međutim, ako su fotografije oštećene, vredi iskoristiti profesionalnu restauraciju. Pogotovo ako data fotografija za nas ima izuzetnu vrednost. Cena takve usluge je obično oko 500 dinara po fotografiji, u zavisnosti od stanja fotografije. Efekti, međutim, mogu biti spektakularni.

Ako želimo sami da pokušamo da poboljšamo kvalitet fotografija, moramo da počnemo sa skeniranjem svih fotografija u visokoj rezoluciji. Dobro je to učiniti što je preciznije moguće kako biste se spasili od dosadnih ispravki. Sam prenos fotografija u virtuelni prostor je dobar korak koji će zaštititi fotografije od mogućeg oštećenja.

Zatim treba da izaberemo program koji će nam pomoći da izvršimo prilagođavanja. To može biti Photoshop, Affiniti Photo, Illustrator, Gimp ili bilo koji drugi grafički program. Vredi nastojati da se naša fotografija vrati na prvobitnu verziju.

Možemo poboljšati boje, malo poboljšati kontrast i svetlost, obrisati svu prljavštinu, pa čak i zalepiti fragment koji nedostaje. Čak i osnovna korekcija može mnogo da promeni. Što je naprednija, slika je življa, vraćajući daleke uspomene.

Povratite sjaj porodičnih USPOMENA: Lako i brzo možete STARE i OŠTEĆENE fotografije

Shutterstock

 

Restauracija starih fotografija sa profesionalcima - šta možemo dobiti?

Ako grafički programi nisu naš svet ili ako nemamo vremena da sami popravljamo fotografije, možemo ih sa sigurnošću predati stručnjacima. Ponekad ispravljanje slike sa pukotinama ili ogrebotinama može biti veliki izazov za nas. Lista stavki koje mogu popraviti / promeniti specifikacije sa starih fotografija je prilično duga. Neki od njih su:

  • suze
  • mrlje na fotografiji
  • nedostajućih elemenata
  • natpisi na fotografiji
  • ogrebotine, pukotine
  • struktura papira u obliku saća
  • prašnjavi fragmenti

Nažalost, postoje i nesavršenosti koje se ne mogu popraviti, na primer kada je pocepan veliki element, na kome je prvobitno bilo lice određene osobe. Problem će takođe biti mutna slika, kao i potpuno preeksponirana ili nedovoljno eksponirana slika.

Retuširane fotografije - šta dalje?

Bez obzira koji od navedenih metoda retuširanja fotografija izaberemo, vredi razmisliti i o pravilnom skladištenju suvenira i njihovom izlaganju. Dobra je praksa da se stvori siguran, virtuelni prostor za vredne fotografije, na primer u klaude. Čuvanje na drajvu na laptopu je previše rizično. Oporavak podataka u slučaju kvara uređaja je skup i nije uvek u potpunosti efikasan.

Potrudimo se i da fotografije bliskih ljudi imaju svoje mesto u našem kućnom prostoru. Možemo odvojiti deo zida za njih i uokviriti ih, napraviti porodično stablo ili staviti celu kolekciju u elegantan album. Svakako ćemo se češće vraćati porodičnim uspomenama, ako uspemo da organizujemo fotografije.

Komentari (0)
Loading