Tri bitne prednosti RANOG ustajanja: Naučnici su otkrili šta nam se dešava u ORGANIZMU kada se budimo PRE SEDAM

Lana Vidović Vesti 05.06.2022 10:24 0

Ako ste se pitali zašto je zdravo ustati rano ujutru, ova tri načina će vam promeniti život

Tri bitne prednosti RANOG ustajanja: Naučnici su otkrili šta nam se dešava u ORGANIZMU kada se budimo PRE SEDAM

unsplash.com

 

Kako kažu, ko rano rani – dve sreće grabi, a ako je verovati naučnicima, ljudi koji imaju ovu naviku žive lepše. Mnogo je prednosti ranog ustajanja, a ovo su samo neke:

1. Imate vremena da se razbudite

Istraživanja pokazuju da dobro poznata "jutarnja usporenost" traje između dva i četiri sata. Ukoliko se budite u 8:30 h kako biste u 9 sati bili na poslu, vrlo je moguće da nećete odmah biti spremni da počnete izvršavanje svojih obaveza. Ranijim buđenjem dajete svom telu šansu da uspe prirodno da se razbudi. Iako će vam u početku biti teže da ustanete ranije, kasnije kada to postane deo vaše rutine, bićete zahvalni, a primetićete i da imate više energije.

2. Smanjuje se rizik od depresije

Ova stavka odnosi se na žene. Studija objavljena u časopisu Journal of Psychiatric Research pokazala je kako žene koje se bude ranije imaju manji rizik od razvijanja mentalnih bolesti poput depresije, anksioznosti, poremećaja raspoloženja i drugih. Ovo ima smisla naročito ako se osvrnemo na činjenicu da san regeneriše naše zdravlje.

3. Optimističniji ste

Prema studiji iz 2014. ranoranioci su manje skloni negativnim i teškim mislima od onih koji ostaju budni do kasno. Mnogi od nas suočavaju se sa stresnim mislima pred odlazak u krevet, zbog čega najčešće ne možemo dugo da zaspimo. Iako za takvo nešto ne postoji dugme kojim bismo misli jednostavno isključili, važno je poraditi na tome da razmišljamo o lepim stvarima.

Komentari (0)
Loading