Jednostavni TRIKOVI u međuljudskim ODNOSIMA: Psiholog OTKRIVA kako da date SAVET, a da nikoga NE UVREDITE!

Vesti 22.02.2022 15:56 0

Najvažnije od svega je da saveti dolaze iz čiste savesti

Jednostavni TRIKOVI u međuljudskim ODNOSIMA: Psiholog OTKRIVA kako da date SAVET, a da nikoga NE UVREDITE!

Printscreen/Youtube

Svi imamo ili smo imali prijatelja koji je ujedno i naš terapeut. Njemu se obraćamo kada je teško, on je naše rame za plakanje i u njemu tražimo utehu i ohrabrenje. Ipak, nekima od nas je teško da uradimo isto.Imajući to na umu, psihologinja dr. Karmen Hara, otkrila je najvažnija "zlatna pravila" koja bi na tom putu trebalo da sledimo.

1. Nikada ne umanjujte njihovu brigu

- Čak iako se vaš prijatelj brine oko sitnice, budite tu za njega. To će mu puno značiti. Ono što se jednoj osobi čini kao neprihvatljivo, drugoj može da izazove napade panike. Različiti ljudi različito rešavaju stvari. Za početak im možete reći: "Znam koliko ti ovo znači" ili "Razumijem da te ovo jako povredilo". Nikada nemojte da minimizujete osećanja ili probleme svog prijatelja.

2. Stavite moral ispred prijateljstva

 Najbolji odgovori su etičke prirode. Ako vaš prijatelj ima probleme koji uključuju nepravde s njihove strane , podsetite ih da se takve stvari nikada ne završavaju dobro. Budite moralni kada savetujete. To će ih spasiti od nevolja. Uvek nudite savete koji dolaze iz čiste savesti.

3. Pružite svu potrebnu pažnju

Ako je vašem prijatelju potreban saveet, velika je verovanoća da je u  krizi i da zaslužuje vašu potpunu pažnju. Odložite telefon i isključite TV. Neka ostale stvari malo pričekaju. Poslušajte njegovu priču do kraja pre nego što formirate mišljenje. Budite nepristrasni. Na primer, ako imate loše mišljenje o dečku svoje prijateljice, ali ovaj put stvarno nije učinio ništa loše, nemojte ga kriviti samo zato što vam se ne sviđa. 

4. Zdrav razum stavite ispred osećanja

Normalno je da osećate širok raspon emocija kada vaš prijatelj priča o problemu. Mogli biste se naljutiti na njega zbog greške  koju je napravio, ili zato što je pretrpeo nepravdu. Takođe možete duboko saosećati sa njim. Ne reagujte ishitreno, sačekajte pre nego što donesete zaključak.

5. Stavite se u njihov polažaj

- Jedini način da istinski shvatite svog prijatelja je da se postavite na njegovo mesto. Pre nego što ponudite svoj savet, pokušajte da shvatite zašto su rekli ono što su rekli ili učinili ono što su učinili? Vrlo je bitno da se stavite u njihovu poziciju - objašnjava.

6. Uvek podržite njihovu odluku 

- Biće slučajeva kada će vaš prijatelj  potpuno zanemariti vaš savet i uradiće potpuno suprotno od onoga što ste mu rekli. Shvatite da je njihovo vlastito razmišljanje dovelo do ove odluke i poštujte njihove lične izbore. Oznaka pravog prijatelja je potpuno prihvatanje tuđih vrlina i mana.

 

Komentari (0)
Loading