Nema potrebe da ih BACATE: Ovih DESET namirnica možete da jedete i POSLE isteka roka trajanja

M. G. Vesti 22.02.2022 20:27 0

Prva stvar koju pogledamo na nekom proizvodu koji kupujemo je rok trajanja. Međutim, da li ste znali da neka hrana može da se jede i nakon njegovog isteka?

Nema potrebe da ih BACATE: Ovih DESET namirnica možete da jedete i POSLE isteka roka trajanja

Shutterstock

Svi znamo da hrana ima svoj rok trajanja. Međutim, nekada je stvarno teško na osnovu mirisa odrediti da li je određeni proizvod pokvaren. Ipak, trgovci dobro poznaju svoje kupce, pa veoma često umeju da nam "podmetnu" i neku pokvarenu hranu, a da mi to uopšte i ne primetimo, jer im apsolutno ništa ne fali.

Din Kluderi iz Engleske, koji je vlasnik lanca "Approved Food" prodavnica, na jednoj lokalnoj televiziji je pre nekoliko dana upravo pričao o tome na koji način "zaostalu" robu prodaje majkama i otkrio na koji način to radi, a da ne krši zakon. Njegov postupak je detaljno objasnio Džon Blitman, istraživački novinar sa posebnim akcentom na hranu.

- Oznake "vredi do" na proizvodima su deo moderne industrije, ali je bitno razlikovati tu oznaku, od oznake "najbolje upotrebiti do". Kod druge oznake ne znači da će se hrana pokvariti ako je prošao predviđeni datum, već da će hrana izgubiti na kvalitetu. Ona neće biti štetna, samo će izgubiti na ukusu i teksturi.

Pogledajte koje namernice možete konzumirati i onda kada vam na pakovanju bude pisalo da im je istekao rok.

MLEKO

Pasterizovano mleko će izdržati 50 odsto vremena duže ukoliko ga držite na niskoj temperaturi. Ostavite ga u zadnjem delu frižidera, a ne na vratima. Ipak, ukoliko se dogodi da ukiseli, slobodno ga iskoristite za pravljenje palačinki.

JAJA

Prema izveštaju naučnice Dane Gunders, koja se bavi istraživanjem hrane, jaja mogu da traju i od tri do pet nedelja. Međutim, moraju da se čuvaju na temperaturi od minus pet stepeni Celzijusovih, budući da to sprečava potencijalni rast salmonele.

HRANA "BOGATA" ŠEĆEROM

Bilo koja hrana koja u sebi ima dosta šećera, poput pekmeza i meda, sigurna je za konzumiranje, jer ukoliko su ova dva proizvoda domaća, ona nemaju rok trajanja.

ČIPS

Znate i sami da ukoliko ova, mnogima omiljena, slana grickalica stoji nekoliko dana otvorena omekša, nema razloga da je bacite, već je slobodno pojedite jer je čuva velika količina soli.

Nema potrebe da ih BACATE: Ovih DESET namirnica možete da jedete i POSLE isteka roka trajanja

unsplash.com

 

SUVA TESTENINA

Ukoliko se pravilno odloži, može stajati "doveka" i neće joj ništa faliti.

HLEB

Stavite ga u zamrzivač i trajaće vam večno. Ipak, obratite pažnju da uklonite buđave delove.

KOLAČI

Kolače možete jesti dosta dugo od isteka roka, a ukoliko vam se ne sviđaju ako su mekani ili mlohavi, slobodno ih ubacite na par minuta u rernu.

Nema potrebe da ih BACATE: Ovih DESET namirnica možete da jedete i POSLE isteka roka trajanja

Shutterstock

 

HRANA U KONZERVI

Ako je ostavite na hladnom i mračnom mestu, dodatno ćete joj produžiti rok trajanja.

SALATA

Dokle god nije počela buđ da se stvara po njoj, možete je "oporaviti" u hladnoj vodi.

ČOKOLADA

Ova omiljena slatka poslastica može da traje veoma dugo. Ako vidite da posvetli, slobodno je pojedite, to je samo mast koja topljenjem izbija na vrh.

Osim ovih navedenih namirnica, posle isteka roka trajanja možete jesti i med, beli pirinač, so, šećer, ekstrakt vanile, vodka i skrobni šećer.

Komentari (0)
Loading