Kako uštedeti do 50 odsto potrošnje vode u domaćinstvu?

Vesti 02.09.2021 18:45 0

Sakupljanje kišnice se praktikuje od davnina. Danas se koristi u ekonomske svrhe. Uoči predstojeće suše, sakupljanje kišnice izgleda kao neophodnost

Kako uštedeti do 50 odsto potrošnje vode u domaćinstvu?

Shutterstock

U zavisnosti od površine krova i intenziteta padavina, tokom 10-minutnih padavina može se sakupiti od 20 do 100 litara vode ili čak i više. Ovo je dovoljno za pranje automobila, na primer, ili za zalivanje nedelju dana, ako ne i više cveća u bašti. U međuvremenu, prikupljanje kišnice je besplatno. Početna investicija je mala da bi se godinama koristile plodovi ubrane vode. Pitanje sakupljanja kišnice postaje još važnije zbog predstojeće suše, na šta upozoravaju ne samo klimatolozi i meteorolozi, već i vlasti. Kišnica će pomoći da se rešite mnogih briga tokom sušnog leta.

Za šta se može koristiti kišnica?

Kišnica je potpuno besplatna, pa može olakšati kućni budžet smanjenjem potrošnje vode iz slavine. Kišnica može pokriti do 50% potrošnje vode u domaćinstvu. Koristi se u ekonomske svrhe. Najčešće se koristi za zalivanje vrtova i travnjaka. Zanimljivo je da je kišnica blago kisela, što se većini vrtnih biljaka jako dopada. Tako možete lako navodnjavati bašte, njive. Kišnica se takođe koristi za čišćenje - pranje automobila, baštenskog nameštaja ili čišćenje površine.

Kišnica se može koristiti i kod kuće. Istovremeno, ne treba je koristiti u kuhinji ili za piće. Pomoću nje možete isprati toalet. Da bi se koristila za pranje sudova, treba je očistiti kroz odgovarajuće filtere. Međutim, važno je znati da se sistemi kišnice ne mogu kombinovati sa vodosnabdevanjem. Zbog toga je potrebno instalirati zasebnu instalaciju za snabdevanje kišnice, na primer, u toalet.

Sakupljanje kišnice ima mnoge prednosti i dobija sve više ljudi koji ovo praktikuju. Odlična je zaštita od suše, štedi novac i ekološki je prihvatljiva. 

Komentari (0)
Loading