Šta znači kad vam "TITRA" oko: ovo su NAJČEŠĆA narodna verovanja, a evo šta tvrde i ZDRAVSTVENI STRUČNJACI!

Ž. T. Vesti 17.03.2022 09:27 0

Sigurno se svima vama bar jednom desilo da vam zaigra oko

Šta znači kad vam "TITRA" oko: ovo su NAJČEŠĆA  narodna verovanja, a evo šta tvrde i ZDRAVSTVENI STRUČNJACI!

Shutterstock

Mnogima je ovaj osećaj izuzetno neprijatan, javlja se iznenadno i može da vas ometa ako ste na radnom mestu.

Tačni uzroci ovog fenomenea su nepoznati, ali se veruje da je titranje oka povezano sa poremećajem u funkcionisanju određenih nervnih područja koja se nalaze u bazi mozga, a koji kontrolišu koordinaciju mišića i pokreta.

Često se simptomi suvog oka javljaju neposredno pre ili u toku titranja. Neka istraživanja su pokazala da suve i nadražene oči mogu da prethode titranju.

Ostali uzroci titranja uključuju:

  • Stres
  • Nadraženost rožnjače
  • Umor
  • Nedostatak sna
  • Dugotrajno gledanje  u ekran računara ili televizije
  • Poremećaj nervnog sistema
  • Preteran unos kofeina (npr. kafa, čaj, sokovi s kofeinom…)

Titranje oka je u najvećem broju slučajeva potpuno bezazlena pojava, a trebalo bi je proveriti samo ako se ponavlja u kontinuitetu i ako se širi na druge delove lica, a samu pojavu prate i drugi simptomi poput otoka i crvenila.

Šta je sa narodnim  verovanjima?

U Kini smatraju da je igranje levog oka  znak sreće, dok je igranje desnog loš predznak.

Na Havajima je totalno drugačije značenje, pa igranje levog oka označava da će vam nepoznata osoba doći u porodicu, ali ukoliko igra bez prestanka, znači da može doći i do rasturanja unutar porodice.

Indijci smatraju da je igranje levog oka znak za lošu sreću, dok treperenje desnog oka predstavlja sreću, potpuno suprotno od verovanja koje je dominantno u Kini

Verovanja u Srbiji

Postoje tumačenja da igranje desnog oka znači da će se ostvariti ono što ste pomislili u tom trenutku, dok je igranje levog oka loš zanka, baš kao i u Indiji. U nekim krajevima se veruje da ako ženi zaigra levo oko, pononvo će videti svoju veliku ljubav posle dužeg vremena ili nakon dugog puta. To je verovatno u davna vremena bio dobar znak za sve žene koje su strepele da li će im se muž vratiti iz rata.

 U nekim delovima Srbije veruje se da titranje gornjeg kapka desnog oka znači radost u porodici, a donjeg, sklapanje novog prijateljstva. Levo oko - gornji kapak označava rođenje muškog deteta u kući, a ako igra donji kapak, loše vesti.

Komentari (0)
Loading