Priručnik za početnike: Kako meditirati kod kuće i odakle početi?

Vesti 06.09.2021 15:11 0

Meditacija postaje sve popularnija. Koriste ga ljudi različitog uzrasta, profesionalnih i verskih grupa. Njene prednosti se cene i postaju sve poželjnije u današnjem užurbanom svetu punom nadražaja i stresa. Svako može da nauči da meditiratra - ne treba vam nikakva posebna oprema ili znanje. Kako meditirati da utišate sopstveni um? Gde da počnem?

Priručnik za početnike: Kako meditirati kod kuće i odakle početi?

Pixbay

Rastuća popularnost meditacije prvenstveno je povezana sa njenim brojnim blagodatima i pozitivnim uticajem na psihu. U određenoj meri, to je lek za način života koji dele mnogi ljudi, pun užurbanosti, stresa, gomilanja obaveza, profesionalnih izazova i spoljnih podsticaja. Meditacija pomaže u smanjenju stresa i anksioznosti, poboljšava emocionalnu kontrolu i osećaj radosti. Takođe povećava kreativnost, efikasnost i sposobnost fokusiranja.

Kako da počnete da meditirate

Za početak meditacije nisu potrebne posebne pripreme ili obuke. Samo morate da budete sigurni da želite isprobati ovu aktivnost i izabrati jednu od vrsta meditacije. Probajte različite sorte da vidite šta najbolje funkcioniše i najbolje funkcioniše. Najpopularnije vrste meditacije su:

  • meditacija pažnje,
  • meditacija u pokretu,
  • meditacija sa mantrom,
  • meditacija sa vizualizacijom,
  • Hrišćanska meditacija.

Kada započinjete meditaciju, bez obzira na vrstu meditacije koju ste izabrali, vredi se truditi da sesije budu što je moguće redovnije. U početku je dovoljno i nekoliko minuta dnevno, što će nakon nekog vremena početi da donosi rezultate. Kada svoju avanturu započnete meditacijom, ne možete očekivati previše, jer je potrebno vreme da zaista počnete da osećate njen uticaj na vaš život. Dobro je imati razumevanja prema sebi, znati da je to proces u kojem postoje gori i bolji dani ili periodi u kojima se ne možete obeshrabriti i tako odustati od meditacije.

Učenje meditacije počinje odabirom svrhe u koju će se provoditi i vrste meditacije koja će se koristiti. Vođena meditacija, u kojoj radite sa učiteljem koji vam daje uputstva i vodi vas kroz meditaciju korak po korak, može biti neka vrsta olakšavanja u preduzimanju prvih koraka. Možete pohađati kurs ove vrste ili tražiti snimke na Internetu. Učenje meditacije prvenstveno se odnosi na učenje da budete ovde i sada, što je snažno povezano sa velikom samosvesnošću, sposobnošću da uspostavite kontakt sa svojim mislima, ali da ih pustite da odu bez osuđivanja, razmišljanja ili izazivanja emocija.

To je vežba uma, puštajući sve misli da protiču, čak i one teške, tužne ili zastrašujuće, a zatim im dopuštate da odlutaju. Ovo je glavna odlika učenja meditacije za razvoj sposobnosti da mirno posmatrate svoje misli bez reagovanja na njih snažnim emocijama. Zahvaljujući tome, trenirate svoju svest i stoga se možete uravnotežiti se sa svojim osećanjima, emocijama i mislima.

Svako može meditirati u svom domu ili na mestu koje mu odgovara. Sesija meditacije na poslu je takođe moguća, sve dok imate vremena. Međutim, kako meditirati kod kuće? Trebalo bi da počnete odabirom udobnog mesta gde se osećate prijatno i gde se možete isključiti od spoljnih nadražaja. Bolje je da se odmaknete od glasne televizije, muzike sa zvučnika ili dece. Nakon što ste izabrali svoje mesto, trebalo bi da zauzmete položaj za meditaciju.

Ova praksa se obično povezuje sa unakrsnim sedenjem ili položajem lotosa, ali najvažnije je da sednete udobno i prijatno. Možete sedeti na jastuku, stolici ili sofi jer je to individualna stvar, ako naravno niste izabrali meditaciju u pokretu. Dobro je da ruke udobno naslonite na kolena, ispravite leđa i opustite ramena. U pozadini možete uključiti tihu opuštajuću muziku, snimiti mantre ili potpuno utišati. Prigušeno svetlo ili svetlost sveća takođe mogu pomoći u stvaranju dobre atmosfere za meditaciju kod kuće. I onda bi trebalo da počnete da meditirate.

Komentari (0)
Loading