Iskoristite potencijal PAMETNIH TELEFONA: Dajemo vam nekoliko korisnih SAVETA kako da napravite SAVRŠENU FOTOGRAFIJU

Vesti 08.09.2021 11:45 0

Reč fotografija se više ne povezuje samo sa profesionalnom opremom. U trenutnoj stvarnosti, sve što vam je potrebno je pametni telefon i volja i malo veštine koja se može steći za tren oka prateći nekoliko saveta

Iskoristite potencijal PAMETNIH TELEFONA: Dajemo vam nekoliko korisnih SAVETA kako da napravite SAVRŠENU FOTOGRAFIJU

unsplash

U donjem članku pokušaćemo da odgovorimo na pitanje kako uslikati savršenu fotografiju.

Nije podvig imati najnoviji model fotoaparata i praviti dobre - tehnički. Iako se zna - što je bolja oprema, biće bolji i kvalitet snimaka.

Ako imamo dodatnu opremu, na primer stativ, izmenjiva sočiva, lampe itd., Imamo više mogućnosti u pogledu fotografije. Međutim, ovo nije najvažnija stvar.

Teža stvar je biti u mogućnosti da na fotografijama uhvatite nešto što će biti originalno i zanimljivo što će ljudimabiti zanimljivo. Dakle, za slikanje savršene fotografije ne treba vam skupa oprema.

Danas svi imaju pametne telefone. Vaš telefon je odličan alat za fotografisanje, a većina njih ima neke zaista dobre opcije podešavanja.

Svetlo - ključ savršene fotografije

Vredi početi sa osnovnim pitanjem svetlosti. Ovo je ključ za snimanje savršene fotografije. Korišćenje prirodnog svetla je (skoro) uvek najbolja opcija.

Najbolje fotografije su odmah posle izlaska sunca i neposredno pre zalaska sunca. Postoji i vreme poznato kao plavi čas, to je vreme neposredno posle zalaska sunca. U takvim uslovima, ugao upada svetlosti je manji, sama svetlost nije tako oštra i jaka, pa je lakše pronaći pravi okvir. Pravac svetlosti takođe može uticati na fotografiju.

Iz tog razloga, prilikom slikanja važno je da izvor svetlosti bude iza ili sa strane. Ako svetlost (sunčeva svetlost ili veštačka) sija direktno u vaš objektiv, fotografija neće izaći kako treba. U osnovi, većina fotografa preporučuje početnicima da koriste izvore svetlosti iza sebe.

Kadriranje

Ključ za dobijanje savršene fotografije je i pravilno uokvirivanje. Bez toga, fotografija će biti neprivlačna i dosadna. Početnici treba da počnu sa centralnim kadriranjem.

Iskoristite potencijal PAMETNIH TELEFONA: Dajemo vam nekoliko korisnih SAVETA kako da napravite SAVRŠENU FOTOGRAFIJU

unsplash

 

 

To jednostavno znači da ono što želimo da snimimo na fotografiji treba da bude u centru fotografije. 

Fokus znači videti više

Fokus je još jedan važan aspekt ako želimo da dobijemo savršenu fotografiju. Sve dok "snimamo" nasumične fotografije, male su šanse da će naše slike biti zaista zanimljive.

Usredsređene misli tokom fotografisanja pomažu da se u svetu oko nas vidi više od onoga što vidimo svaki dan. Takođe je važno videti različite perspektive onog što vidimo. Isti snimci sa različitih referentnih tačaka izgledaće potpuno drugačije.

Ne bojte se manipulacije fotografijama

U oblasti medija, obrada fotografija je uobičajena pojava. Nakon što se sesija završi, često nismo potpuno zadovoljni njihovom oštrinom ili zasićenošću boja. Čini nam se da je pogled koji smo zauzeli zapravo izgledao mnogo bolje.

Zatim nam u pomoć priskaču razne vrste programa i aplikacija za uređivanje fotografija koje će vam pomoći pri snimanju savršene fotografije. U većini slučajeva, oni su zaista laki za upotrebu - čak ni ne zahtevaju da ručno konfigurišete zasićenost boje ili oštrinu - samo treba da izaberete jedan od spremnih filtera.

Korišćenje programa za uređivanje fotografija ponekad je neophodno, pa čak i profesionalci to rade. Međutim, vredi voditi računa o „prirodnosti“ vaših fotografija i ne preterivati sa brojem odabranih efekata. Primena jednog filtera ili blago povećanje oštrine mogu učiniti da vaša fotografija izgleda mnogo bolje.

Iskoristite snagu svog pametnog telefona

Kamere u savremenim pametnim telefonima opremljene su mnogim korisnim režimima snimanja i drugim funkcijama koje olakšavaju snimanje slika. Vredi proveriti šta naš telefon nudi i kakav ćemo efekat postići nakon korišćenja različitih režima, kao što su HDR, panorama ili makro.

Sigurno ćemo pronaći funkcije koje će nam omogućiti snimanje savršenih fotografija. Takođe se često dešava da nezadovoljavajući kvalitet fotografije nije uzrokovan nedostatkom dobrog svetla ili neadekvatnim kadriranjem, već prljavim objektivom.

Komentari (0)
Loading