Dragana i Marija iz Vranja napravile su ručak za ŠESTORO od POLA PILETA: Evo zašto su žene iz Srbije kraljice praktičnosti

Vesti 09.09.2021 11:59 >> 12:01 0

Dragana Radovanović i Marija Nikčević iz Vranja svakodnevno na svom instagram profilu objavljuju fenomenalne, ukusne, jeftine i praktične recepte

Dragana i Marija iz Vranja napravile su ručak za ŠESTORO od POLA PILETA: Evo zašto su žene iz Srbije kraljice praktičnosti

Privatna arhiva

Njih dve poznaju se od detinjstva, a danas zajedno vode poznati Instagram profil "Ukusi juga" (ukusi_juga),  koji broji preko 38.000 pratilaca. Dragana je završila sociologiju, a Marija fizičku hemiju, ali ih ljubav prema kuvanju nerazdvojivo spaja. Inače su iz Vranja, ali sada Dragana živi u Nišu, Marija u Beogradu. 

Kako naglašavaju, kuvanje je za njih "glavna sporedna stvar". Uživaju i vole da to rade, a ujedno i dele svoje recepte putem društvenih mreža Fejsbuk i Instagram pod istim nazivom.

Dragana i Marija iz Vranja napravile su ručak za ŠESTORO od POLA PILETA: Evo zašto su žene iz Srbije kraljice praktičnosti

Privatna arhiva

 

- Kuvanje je za nas, poput fudbala muškarcima, glavna sporedna stvar. Ne može se reći da je hobi, jer kuvamo skoro svakodnevno za svoje porodice, a sve to dolazi iz želje da se zdravo hranimo i iz uverenja da su kuvana jela i domaća hrana sa našeg podneblja najzdravija opcija koju možemo da izaberemo. Zato se trudimo da kroz naš rad uvek provlačimo tu notu domaće kuhinje, a naravno da volimo da isprobavamo i nova jela, nove recepte pa da povežemo najbolje od svega - rekla je Dragana za "Naj ženu". 

A evo kako su došle na ideju da naprave ručak za šest osoba od pola pileta.

- Rekla bih da to nije neka nova ideja. Na ovim prostorima žene su se oduvek dovijale kako da pripreme ukusnu hranu za svoju porodicu, a da ne potroše previše novca ili postojećih zaliha. Mi smo odrastale devedesetih, i naše majke su često susretale sa baš takvim izazovima, a mi smo učile od njih - ispričala je Marija za "Naj ženu". 

Đuveč od krompira i domaća supa

Sastojci za supu:

 

  • ½ svežeg pileta 
  • 1 glavica crnog luka 
  • 1 šargarepa 
  • komadić celera 
  • ½ korena paškanata
  • vezica peršuna 
  • so i biber po ukusu
  • rezanci za supu 

 

Sastojci za đuveč:

  • 1 glavica crnog luka 
  • 1 šargarepa 
  • 1 sveži paradajz 
  • 5 - 6 krompira 
  • pirinač (manja šoljica za kafu) 
  • ½ kašičice aleve paprike 
  • so, biber, lovorov list po ukusu 

Priprema:

U većoj šerpi, gde će stati polovina pileta, na malo ulja stavite celu oljuštenu glavicu crnog luka da se zapeče s jedne i s druge strane (nemojte seckati luk) ovo će supi dati odličnu aromu, a kada je supa već skuvana, glavicu luka izvadite iz šerpe. Dodajte sitno seckanu ili rendanu šargarepu da se izdinsta na ulju. To ce supi dati lepu boju. Dodajte meso , pa nalijte toplom vodom. Nalijte više vode nego što će Vam trebati za supu, jer ćete ovom vodom naliti i đuveč, da bi bio ukusniji. Zatim dodajte paškanat i celer, posolite po želji i kuvajte na tihoj vatri dok meso ne bude gotovo. U međuvremenu oljuštite krompir, isecite i lepo isperite da bi opali suvišan skrob. 

Kada je meso skuvano, izvadite iz supe, razdvojite na komada. Jedno parče belog mesa istinite i vratite u supu a ostalo ostavite za djuvec. 

Na malo masti ili ulja propržite luk, dodajte šargarepu da se prodinsta, zatim dodajte alevu papriku da je kratko uhvati vatra, a zatim dodajte sitno seckan paradajz koji ste prethodno oljuštili. Kada se paradajz izdinsta, dodajte meso, a zatim dodajte krompir i pirinač. Đuveč nalijte vidim iz supe da prekrije krompir, pa kad proključa, ubacite u rernu zagrejanu na 200 °C da se zapeče. 

U supu dodajte, peršun, rezance i biber i kuvajte još 5 - 6 minuta. Uživajte u kompletnom obroku. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ukusi juga (@ukusi_juga)

 

Komentari (0)
Loading