Baka Mara otkrila TAJNI recept: SIRUP protiv KAŠLJA i bola u grlu od POMORANDŽE i još jednog sastojka, deca će ga rado piti!

K.Ć. Vesti 20.04.2022 14:44 2

Sirupi protiv kašlja sve češće imaju samo prirodne sastojke, a za decu je veoma važno i da budu što ukusniji.

Baka Mara otkrila TAJNI recept: SIRUP protiv KAŠLJA i bola u grlu od POMORANDŽE i još jednog sastojka, deca će ga rado piti!

Shutterstock

Prirodna lekovita sredstva deluju samo ako ih dovoljno često i dugo primenjujete, a mališani će rado piti napitak od pomorandže koji ublažava kašalj i bol u grlu ako ga pripremite za sledeći način. Baka Mara nam je otkrila njen tajni recept.

Dve kašike šećera polako zapecite na srednjoj temperaturi, tako da se karamelizuje. Nalijte šoljom vode pa ostavite da prokuva i sklonite sa vatre pa sipajte kašiku sušenog korena belog sleza. Poklopite i ostavite sa strane.

Jednu manju pomorandžu dobro operite pa iseckajte sa korom i sameljite u blenderu. Procedite čaj od belog sleza sa karamelom, vratite na ringlu i dodajte samlevenu pomorandžu. Kuvajte dvadesetak minuta na tihoj vatri. Prohladite i usitnite što bolje možete štapnim mikserom. Ohladite i sipajte u teglu koja se dobro zatvara.

Sirup se može uzimati više puta u toku dana, a minimalno ga detetu dajte triput dnevno – ujutru, u podne i uveče, po jednu supenu kašiku. Može i razblažiti vodom, pa piti kao sok. Čuvajte ga u frižideru.

BONUS VIDEO

Komentari (2)
Loading
Anja
20.04.2022 16:43

zanimljivo, ja znam de jedu karamele ili tope u mleku za bol u grlu. koristi se i hidrogenizovana voda, a znam da pomaze i caj od maline, ili lista ili ploda.

Biba
24.04.2022 09:38

Kora moze samo ako je pomorandza organska, neorganskim je kora obradjena (pise na svim kutijama) i nije za jelo.