Mnogi je zovu SREĆNA BILJKA: Njen miris ublažava DEPRESIJU i neutrališe sve NEGATIVNE emocije

Vesti 15.05.2022 14:30 0

Naučnici tvrde da mnogi nisu upoznati sa tim koliko pozitivno deluje na ljude

Mnogi je zovu SREĆNA BILJKA: Njen miris ublažava DEPRESIJU i neutrališe sve NEGATIVNE emocije

pixabay

Miris ove biljke je mnogima poznat kao ,,kralj svih mirisa" ali retko ko je upoznat koliko pozitivno deluje na ljude i čemu sve služi.

Neutrališe negativne emocije kao što su nesigurnost, ljutnu, teskobu i ublažava depresiju. Zato je neki zovu ,,srećna biljka" jer zaista tako i deluje na čoveka, pozitivno.

Postoji više vrsta jasmina, ali samo dve su pogodne za eterična ulja zbog specifičnog mirisa po kojemu je poznat – to su Jasminum officinale i Jasminum grandiflorum.

Nemački naučnici prevođeni profesorom Hansom Hatom sa Univerziteta Hajnrih Hajne u Dizeldorfu, potvrdili su da miris jasmina povoljno utiče na psihu a time i na telo.

Mnogi je zovu SREĆNA BILJKA: Njen miris ublažava DEPRESIJU i neutrališe sve NEGATIVNE emocije

pixabay

 

- Miris ove biljke ima delovanje na čoveka slično sredstvu za smirenje Valium, ali bez neugodnih nuspojava - rekao je profesor nakon istraživanja koje su napravili na miševima.

Kada su osetili miris jasmina, miševi su prestali da rade ono što su do tada radili, umirili su se i seli. Skeniranjem njihovih mozgova naučnici su utvrdili kako miris jasmina ublažava anksioznost.

- Nakon udisanja mirisa jasmina njegove molekule ulaze u krv pa iz pluća putuju do mozga. Skeniranje mozga otkrilo nam je da je učinak hemikalije nazvane GABA na nervne stanice pojačan. Životinje su se umirile – objasio je.

Profesor i njegov tim su rezultate istraživanja objavili u časopisu ‘Journal of Biological Chemistry’.

- Rezultate istraživanja smatramo dokazom. Miris jasmina mogao biti bolji izbor od raznih lekova za lečenje teskobe, nesanice, za smirenje i ostalo – rekao je za kraj.

Iako ova biljka nije previše teška za održavanje, savet je da ako niste u mogućnosti, kupite eterično ulje koje je na njegovoj bazi.

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading