ZBOG ovih navika ubrzano STARIMO i propadamo: Svi ovo radimo UJUTRU, a trebalo bi da prestanemo MOMENTALNO!

Vesti 15.06.2022 08:00 0

Ako vam je važno da izgledate mlado i da se osećate zdravo, svi vaši izbori hrane mogu da uti;u na te ciljeve.

ZBOG ovih navika ubrzano STARIMO i propadamo: Svi ovo radimo UJUTRU, a trebalo bi da prestanemo MOMENTALNO!

Shutterstock

"Hidracija ne samo da održava vašu kožu gipkom, već i prenosi hranljive materije po celom telu. Ciljajte na 6 do 8 čaša tečnosti tokom dana", kažu oni. Preskočiti doručak Ako preskočite doručak tokom dana, verovatno nećete doneti najzdraviju odluku kada je u pitanju starenje. Ako ste skloni da preskočite doručak, on vam predlaže da razmislite o nečemu poput banane i šake oraha. A ako se ujutru osećate kao da ste previše siti da biste jeli, možda ćete se prejedati u vreme večere. Možda je rešenje za doručak da malo smanjite veličinu porcije za večeru
A pošto je doručak prvi obrok u danu, šta i kako odlučite da jedete može kasnije uticati na ostatak dana.

Od jutra birajte namirnice koje će vam koristiti, uključujući vlakna i antioksidante.

„Doručak vam daje priliku da pojedete dovoljno voća i povrća za dan, a može vam obezbediti dijetetska vlakna i hranu bogatu antioksidansima“, kaže Rokana Ehsani, registrovani dijetetičar i portparolka za nacionalne medije Akademije za ishranu i dijetetiku.

Evo najgorih navika za doručak zbog kojih brže starite.

Ispijanje zaslađene kafe „Korišćenje visokokaloričnih slatkih napitaka od kafe, kao što je kafa sa ukusom kafe ili zamrznuta mešana kafa ujutru, može vam dati neke kalorije iz mleka, sirupa i drugih zaslađivača koji se koriste, ali te kalorije vam neće obezbediti stabilno oslobađanje energije kasnije kako biste to uradili dobro, birajte uravnotežen obrok “, kaže Ehsani.

Verovatno ćete dobiti nalet energije od šećera i kofeina, ali ako ne jedete ništa drugo, brzo ćete videti da vam nivo energije ponovo opada. Umesto toga, ona predlaže da razmislite o izboru lagane verzije i pijenju obične crne kafe za doručak.


Jedete prerađeno meso

Meso za doručak, kao i kobasice, je ukusno, ali nije dobar izbor za vaše telo. "Ako s vremena na vreme jedete prerađeno meso, onda bi to moglo biti u redu. Međutim, ako ga jedete svaki dan, to je loša navika jer ćete imati manjak vlakana, a telo će dobiti zasićene masti i nitrate koji mogu izazvati stres. “, kaže.

Ne jedete hranu bogatu antioksidansima.

Ako je vaš tanjir za doručak pun hrane koja izgleda bljutavo, verovatno vam nedostaje tona vitamina i hranljivih materija.


„Nedodavanje boje na tanjir, što podrazumeva izbegavanje povrća ili voća, znači da propuštate da jedete antioksidante, koji su ključni za sprečavanje bolesti i produženje dugovečnosti“, kaže Ehsani. Da biste dobili više na svom tanjiru, Ehsani predlaže da u sendvič sa jajima dodate nekoliko listova spanaća i paradajza. Ili ako više volite da jedete nešto slatko poput vafla i jogurta, obavezno dodajte razno voće.

Ne pijete dovoljno tečnosti


"Hidracija ne samo da održava vašu kožu gipkom, već i prenosi hranljive materije po celom telu. Ciljajte na 6 do 8 čaša tečnosti tokom dana", kažu oni.

Preskočete doručak

Ako preskočite doručak tokom dana, verovatno nećete doneti najzdraviju odluku kada je u pitanju starenje. Ako ste skloni da preskočite doručak, on vam predlaže da razmislite o nečemu poput banane i šake oraha. A ako se ujutru osećate kao da ste previše siti da biste jeli, možda ćete se prejedati u vreme večere. Možda je rešenje za doručak da malo smanjite veličinu porcije za večeru.

NajŽena.rs je od sada i na Viberu, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO

 


 

Komentari (0)
Loading