Napravite NAJZDRAVIJI napitak: Recept za domaći sirup od ARONIJE

Vesti 17.06.2022 20:00 0

Iako se i sirup i sok od aronije mogu kupiti u prodavnicama, svakako je ukusnije i zdravije da ih sami pripremite.

Napravite NAJZDRAVIJI napitak: Recept za domaći sirup od ARONIJE

Shutterstock

Najčešće se od aronije pripremaju sirup i sok, mada postoje domaćice koje preostalu smesu prilikom pripreme ovih napitaka iskoriste da naprave vrlo ukusnu marmeladu od ove biljke.

Recept za pripremu je vrlo jednostavan, tako da nema razloga za brigu da će vam oduzeti mnogo vremena.

Mnoge domaćice, znajući koliko je lekovita ova biljka žele da saznaju kako se pravi sirup i sok od aronije, a recept je zapravo prilično jednostavan.

Jedina razlika u pripremi sirupa i soka od aronije jeste u količini šećera, inače postupak je istovetan.

Ukoliko želite da pripremite domaći sirup od aronije biće vam potrebno 4 kilograma aronije ( sveže ili zamrznute ). Uz to, biće vam potrebno još : 2 kilograma šećera, 2 litra vode i sok od 2 limuna. Ovo je osnovna mera za domaći sirup od aronije, koju možete po potrebi povećavati.

Priprema je, u principu vrlo jednostavna : pomešate šećer i vodu i stavite na ringlu dok se šećer ne rastopi, odnosno dok ne počne da vri, što je otprilike 15 – ak minuta. Zatim dodate aroniju i ostavite da virucka. Od trenutka kada provri, smesa treba da virucka 5 do 10 minuta. Ne zaboravite da neprekidno mešate smesu. Potom ostavite da se potpuno ohladi.

Kada se sirup od aronije potpuno ohladi procedite ga ili kroz gazu ili kroz cediljku, a bobice ostavite. Nakon toga, procedite i bobice, a najbolje kroz gazu. Potom sve zajedno još jednom procedite, pa tako dobijen sirup od aronije stavite opet da se kuva. Čim provri, sklonite sa ringle pa dodajte sok od limuna i izmešati.

Ovako pripremljen sirup od aronije odmah sipajte u sterilisane, zagrejane flaše, pa flaše odmah zatvorite i tek kada se potpuno ohlade odložite na hladno i tamno mesto. Od ove mere se, u principu dobija oko 2 litra sirupa od aronije.

NajŽena.rs je od sada i na Viberu, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading