Koji je uzrok EKSPLOZIJE kod plinske boce: Jedna stvar može lako da vam odnese ŽIVOT a košta DESET dinara

Vesti 18.06.2022 14:40 0

Plinska boca može da ugrozi zdravlje i život

Koji je uzrok EKSPLOZIJE kod  plinske boce: Jedna stvar može lako da vam odnese ŽIVOT a košta DESET dinara

Shutterstock

Sigurno ste znali da samo jedna varnica u prostoriji sa plinskom bocom, može sve da eksplodira. Glavni razlog eksplozije su neispravni uređaji i elementi same instalacije - staro, ispucalo crevo, ventil koji loše zatvara ili uređaji koji nemaju automatsko isključivanje.

Ono što je najbitnije jeste da plinske boce kupujete samo od ovlašćenih distributera. 

Gde ćete postaviti bocu u stanu je, takođe, izuzetno važno. Ne smete je držati ispod nivoa zemlje, a izvori toplote i paljenja moraju biti na rastojanju. Nigde u blizini boce ne traba držati zapaljive stvari kao što su novine ili stare krpe. 

Crevo kojim se spaja boca i uređaj - grejalica, bojler, šporet - treba menjati na dve godine. Takođe, treba redovno proveravati da li su i ventili dobro zatvoreni.

Koji je uzrok EKSPLOZIJE kod  plinske boce: Jedna stvar može lako da vam odnese ŽIVOT a košta DESET dinara

Shutterstock

 

Ono što mnogi zaboravljaju jeste da promene gumicu kojom se dihtuje veza između creva i uređaja. Ona se najviše haba prilikom promene boce i zato je obavezno da se menja prilikom svakog novog pripajanja boce!

Ova gumena stvarčica ne košta više od deset dinara, a ako popusti, gas će se širiti kroz celu kuću.

Savetuje se da ako se da, ukoliko se oseti miris gasa, bez odlaganja treba odmah pogasiti sve plamenove, pa odmah zatim napraviti promaju i otvoriti svuda prozore.

U prostoriji u kojoj se osetio miris gasa nikako se ne sme prilaziti sa otvorenim plamenom, odnosno paliti šibice, upaljač ili pušiti. Takođe, ne treba uključivati električne prekidače i paliti svetlo dok se ne izgubi miris gasa.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)
Loading