Napokon otkrivena TAJNA: Evo čemu služe dva DUGMETA na vodokotliću

M. O. Vesti 03.07.2022 10:00 1

Ovo pitanje je mučilo mnoge

Napokon otkrivena TAJNA: Evo čemu služe dva DUGMETA na vodokotliću

Shutterstock

Toaleti sa dvostrukim ispiranjem, troše više vode nego obični vodokotlići, saopšteno je prema novim istraživanjima.

Budući da toliko toaleta sa dvostrukim ispiranjem neprekidno teče, gubici vode sada premašuju količinu vode koju bi trebalo da uštede na nacionalnom nivou - rekao je za BBC Andrev Tucker, menadžer za efikasnost vode u kompaniji Thames Vater.

- Količina gubitka vode je svakim danom sve veća, kako se sve više ljudi renovira starije toalete, zapravo nastaju veći problemi. Kada se pravilno koriste, modeli sa visokom efikasnošću mogu da uštede do 68 procenata više vode u odnosu na konvencionalni toalet sa malim protokom - dodao je.

Tradicionalni toaleti koriste sistem sifona, ručka prisiljava veliku količinu vode u cev. Kada vazduh udari u sifonsku cev, prestaje se i sa ususavanjem vode. Većina toaleta sa dvostrukim ispiranjem koristi padajući ventil, koji se nalazi pod vodom na dnu rezervoara. Umesto da se oslanja na sifone, za obavljanje posla koristi gravitaciju, što znači da bi trebalo da koristi manje vode za svako ispiranje.

Shutterstock

 

Ali taj ventil se lako može zaglaviti mineralnim naslagama ili drugim otpadom, zbog čega se toalet neprekidno puni. - Sifon neće curiti dok bi izlazni ventil - ako pogledamo cifre koje imamo - mogao procuriti u roku od nedelju dana od ugradnje. Mogle bi proći dve godine, ali će ipak procuriti- rekao je za BBC Džejson Parker, generalni direktor proizvođača vodovoda Tomas Dudel.

Ipak, iako su toaleti sa dvostrukim ispiranjem najtraženiji, Parker želi da oni budu zabranjeni u Velikoj Britaniji. - Ako ozbiljno razmišljamo o trošenju vode i želimo da je zaustavimo, jedini način da to učinimo je vraćanje sifona. Ono što on napominje je i da polovina kupaca, ne koristi pravilno ovaj vodokotlić. Ili koriste pogrešno dugme ili stiskaju oba, što automatski znači i veću potrošnju vode. 

Iako su skuplji od ostalih tipova toaleta sa malim protokom vode, mnogi potrošači veruju da će dugoročno uštedeti novac sa nižim računima za vodu.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (1)
Loading
Kalesu
03.07.2022 12:09

Glupavo je opisan (ili loše preveden, kao i ceo tekst) rad klasičnog vodokotlića: nivo vode u njemu kontroliše plovak - ventil, kod koga plovak zatvara dotok vode kada voda u kotliću dostigne podešeni nivo. Ako je taj nivo previsok, kotlić će curiti jer voda preliva ivicu odsisača, sklopa za ispuštanje vode iz njega. U suprotnom, punjenje staje prerano i neće se kotlić puniti do maksimuma.