Pre nego što počnete da "LUPATE" i lepite nove PLOČICE obratite pažnju na ove detalje u vašem KUPATILU

Vesti 29.09.2021 13:18 0

Kako pločice za kupatilo površinski i vizuelno zauzimaju najveći prostor, logično je da se i najviše vremena utroši na izbor što boljih, lepših i praktičnijih

Pre nego što počnete da "LUPATE" i lepite nove PLOČICE obratite pažnju na ove detalje u vašem KUPATILU

pixabay

Ako planirate da uskoro renovirate vaše kupatilo, postoji nekoliko bitnih fakotra na koje morate da obratite pažnju - inače će vaše kupatilo delovati "kić" i klaustrofobično.

Malo kupatilo - male pločice 

Ako vaše kupatilo nije prostrano najbolje bi bilo da izbegavate pločice velikih dimenzija. One će vam dodatno smanjiti prostor i učiniće ga klaustrofobičnim. U ovakvim slučajevima preporučuju se pločice standardnih dimenzija, koje ćete moći optimalno da iskoristite i time "uvećate" svoje kupatilo.

Pravilo dve boje 

Verovali ili ne, ali u kupatilo "bogato" i šareno nisu poželjni termini - ovde vlada čuvena filozofije "manje je više". Zato je predlog da u kupatilu kombinujete najviše dve boje pločica ili dve vrste pločica. Nikako i jedno i drugo. 

Podne i zidne pločice 

Ako je vaše kupatilo većih dimenzija, u prednosti ste. Ruke su vam odmršene kada je u pitanju izbor pločica. Možete i da eksperimentišete tako što ćete podne pločice velikih dimenzija stavljati na zid.

Međutim, ono što bi trebalo izbegavati jeste to da zidne pločice stavljate na pod. One jednostavno nisu predviđene za to, pa tako ne može da se garantuje da će im životni vek biti dug. A ukoliko su sjajne, onda vam ni tlo pod nogama nije sigurno, piše "Žena sam ja.me".

Protivklizni faktor 

Dok na zidu mogu da se nađu gotovo svakakve pločice, pa čak i podne, za pod važe stroga pravila, a najvažnije je da sjajne pločice ne bi trebalo ni razmatrati.

Daleko sigurniji izbor su mat pločice. Ukoliko u vašoj porodici ima dece ili starije osobe koje se teško kreću onda ne bi bilo loše da razmislite i o dodatnoj zaštiti. Tu prvenstveno mislimo na pločice sa protivkliznim faktorom. On se najčešće obilježava u rasponu od R9 do R13, gde manji broj znači i manji stepen protivkliznosti. 

Neutralne pločice 

Ukoliko je vaš izbor pao na jednostavne pločice bez teksture ili pak jednobojne sa teksturom, najbolje bi bilo da ih oplemenite nekim detaljima. To možete učiniti tako što ćete za borduru odabrati življe pločice ili ćete ugraditi diskretan mozaik.

Pločice pod konac 

U proces uređenja kupatila ušli ste jer ste želeli još bolje kupatilo, možda čak i savršeno. Zato su preciznost i oštro oko keramičara veoma važni.

Da biste imali prave i tanke fuge između pločica najbolje je da izaberete laserski sečene pločice, jer samo one imaju ravne ivice. Ukoliko volite da se igrate i birate nepravilne konture, onda zaboravite na uske fuge.

Komentari (0)
Loading